Hárman haltak meg tavaly boszorkányság miatt

Boszorkánynak hitték, ezért megölték

Az áldozatokat állítólag látták, amint fekete mágiát űznek.

2014.01.21 13:35MTI

A boszorkányságtól tartva öltek meg két férfit egy kambodzsai falu lakói. Azzal gyanúsítottak meg egy 75 éves, Kampong Speu tartományban gyógyítóként dolgozó férfit, hogy ahelyett, hogy meggyógyítaná, megbetegíti az embereket. A férfit hétfőn megölték. Vasárnap ugyanabban a régióban egy 55 éves férfit fejszével öltek meg hasonló okok miatt.

Som Chantha, a tartomány rendőrfőnöke szerint az áldozattól elvált a felesége és összeházasodott egy másik férfival, aki azonban egy héttel az esküvő után meghalt. Majd a közösség több tagja is megbetegedett és meghalt, ezért az emberek azzal vádolták a tradicionális gyógyítással foglalkozó férfit, hogy fekete mágiát űzött.

A rendőrség szerint legalább hatan vettek részt a férfi megölésében.

"Az emberek képzetlenek, az animizmus és a boszorkányságban való hit nagyon elterjedt a körükben" - mondta el Ou Virak, az emberi jogokkal foglalkozó kambodzsai központ vezetője a Cambodia Daily című lapnak nyilatkozva.

Kambodzsa vidéki részén nem ritka a boszorkánysággal vádolt emberek zaklatása és megölése. A kambodzsaiak nyolcvan százaléka vidéken él, gyakran olyan falvakban, ahol a közelben orvos sincs, nemhogy kórház. Ezeken a területeken az orvosi ellátás hiánya miatt az ott lakók inkább az olcsóbb alternatívához, a hagyományos gyógyítókhoz fordulnak. A boszorkányságtól viszont rettegnek az emberek - mondta Chatna.

Az Adhoc emberi jogi szervezet szerint az elmúlt évben három emberrel végeztek állítólagos boszorkányság miatt, többeket pedig elüldöztek az otthonukból.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.