Sárga riasztás

A sűrű szmog miatt lezárták Pekingben az autópályákat

A sűrű szmog és az egészségügyi határértéket sokszorosan meghaladó levegőszennyezettség miatt lezárták a Pekingen áthaladó autópályákat, és sárga színű riasztást adtak ki a hatóságok.

2014.01.16 08:45MTI
MTI

A pekingi környezetvédelmi hivatal tájékoztatása szerint a szmog szerda délután kezdte ellepni a kínai fővárost, a levegőszennyezettség az éjszaka tovább súlyosbodott.

Helyi idő szerint hajnali négy órakor a 2,5 mikrométernél kisebb porszemcsék koncentrációja az USA pekingi nagykövetségén elhelyezett mérőállomásának adatai szerint elérte a köbméterenkénti 671 mikrogrammos értéket, ami 26-szorosa az Egészségügyi Világszervezet (WHO) által megengedett egészségügyi határértéknek.

Tavaly január óta ez a legmagasabb szennyezettségi érték. A főváros a négyfokozatú levegőszennyezettségi skálán a második legsúlyosabbnak minősítette a helyzetet. Olyan sűrű a szmog, hogy a városban már ötszáz méter alá csökkent a látótávolság.

A lakosok szerint a sűrű szürke porfelhőben nem látszanak a pekingi üzleti negyed felhőkarcolói. Egyes vélemények szerint két-három éve nem volt ilyen sűrű szmog a fővárosban.

A rossz látási viszonyok miatt lezártak négy, Pekingen áthaladó autópályát, köztük a fővárost Sanghajjal és Kantonnal összekötő sztrádát is. Az előrejelzések szerint péntek reggelig nem változik a helyzet Pekingben.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.