Férfiakat is terméketlenné tehet a sok finomság

Óvatosan a fánkkal: meddőséget is okozhat!

Azt már mindenki tudja, hogy a túl sok fánk elhízáshoz, vérnyomás-problémákhoz és hasonló járulékos betegségekhez vezethet. De gondoltak már arra, hogy egy terméketlenség hátterében is állhat?

2014.01.07 09:25ma.hu

Ciaran Hannington és a felesége, Jennifer már egy éve sikertelenül próbálkozott, hogy kisbabájuk legyen, végül a háziorvoshoz fordultak segítségért. A meddőség okaként az orvos kapásból Jennifer régóta ismert PCOS-ét nevezte meg, de úgy döntött, a biztonság kedvéért kivizsgálásra küldi Ciarant is. "Emlékszem, azt mondta, semmi gond nem lehet" - idézte a 27 éves trénert a Daily Mail című brit lap. A vizsgálatok azonban elkeserítő eredményt hoztak: Ciaran spermaszáma annyira alacsony volt, hogy az orvosok szerint a nullával egyenlő az esélye, hogy természetes úton teherbe ejthesse a vele egykorú, védőnőként dolgozó Jennifert.

Az angliai Bucksban élő férfi nem szégyellte bevallani, hogy az eredmény hallatán elsírta magát. Azt hitte, ott helyben elsüllyed szégyenében, és megpróbált hozzászokni a gondolathoz, hogy sosem lehet apa. "Ez nagyon nehéz ügy, mert vannak dolgok, amikkel javítani lehet Jennifer állapotán, de számomra semmilyen megoldás nincs" - mondta.

Az elmúlt egy év során Ciaran sok mindent megtudott a terméketlenségről, egyvalamire nem kapott csak választ nagyon sokáig: miért nem lehet neki gyermeke. Ahogy mesélte, ő egy négygyerekes családból származik, és szülei is mindketten nagy családba születtek. A genetikai vizsgálatok kizárták az örökletes tényezőket, és bár a férfi bevallotta, hogy az egyetemi évek alatt a többi fiúhoz hasonlóan kissé talán túlzásba vitte az alkoholfogyasztást, ez az orvosok szerint legfeljebb csak ronthat egy más meglévő helyzeten, de semmiképp nem lehet a kiváltó oka. A biciklizés is negatívan befolyásolja a spermaszámot, így Ciaran azt is elhagyta, de az okra továbbra sem kapott kielégítő választ.

Fotó: freedigitalphotos.net

Egy ideje már az orvosok is elfogadják a kapcsolatot a meddőség és a lelkiállapot közt, ismert tény, hogy a stresszes életmód nem használ a babavállalási esélyeknek. Ugyanakkor nemrégiben kutatások erősítették meg, hogy akinek az édesanyja a terhesség alatt dohányzott, vagy aki kisgyermekként túlsúlyos volt, annál nagy valószínűséggel felnőttként spermaszámproblémák lehetnek. Utóbbi még az unokákra is kihathat: ha egy férfi túl magas zsírtartalmú étrenden él, akkor az emiatt fellépő spermaszámcsökkenést átörökíti a fiára - már ha sikerül nemzenie egyet -, akinél hatványozottan jelentkezik a probléma, akár teljes meddőség formájában.

"Ez egy érdekes elméletet is felvet, miszerint az apáink és nagyapáink étrendje okozza a jelenleg nemzőkorú férfiak termékenységi problémáit" - mondja Richard Sharpe, az Edinburgh-i Egyetem termékenységgel foglalkozó professzora. A problémát tovább súlyosbítja egy esetleges D-vitaminhiány, és a szakember felhívja a figyelmet arra is, hogy az utódnemzés során a mennyiségnél jóval nagyobb szerepe van a minőségnek.

Normál esetben a szeretkezés végén a férfi mintegy 500 millió spermiumot lövell ki, vagyis ha 50 százalékos a csökkenés, akkor is bőven marad még elegendő spermium, ami közül egy célba érhet. Ha azonban az apáinktól olyan eltéréseket örököltünk, amelyek befolyásolják a spermiumok alakját, mozgását, sebességét, akkor hiába az 500 millió is, nem lesz belőle baba - magyarázta Sheena Lewis, a reprodukciós tudományok professzora.

Mindent egybevetve: az étkezés nemcsak a saját egészségünkre lehet hatással, hanem leendő gyermekeinkére is, ezért az orvosok szerint bármennyire is csábító a zsíros édesség, meg kell tanulni, hol kell határt húzni és nemet mondani rá.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.