A nőknél sokkal gyakoribbak a szájüregi problémák

Szájhigiénia és női hormonok

A nőknél sokkal gyakoribbak a szájüregi problémák, melynek hátterében az őket érő hormonális változások állhatnak. A hormonális változások nemcsak a fogíny vérellátását befolyásolják, hanem szervezetünk reakcióját azokra a toxikus anyagokra is, melyekből a lepedék képződik.

2008.07.30 15:00WEBbeteg

A nők életében öt olyan időszak létezik, amely során a hormonális változásoknak köszönhetően sokkal érzékenyebbek a szájüregi betegségekre.

Pubertás.
Az ösztrogén és progeszteron termelésének megindulása a pubertás idején megnöveli a véráramot a fogíny felé, és ez megváltoztatja annak reakcióját a lepedékben található irritáló anyagokra. Ennek hatására a fogíny vörös, érzékeny, és fogmosás során gyakran vérzik.

Havi menstuációs ciklus.
A menstruáció idején történő hormonális változások hatásaként (a megnövekedett progeszteronszint miatt) sok nőnél fordul elő, hogy ínyük és nyálmirigyeik duzzadtak, pirosak. Emellett gyakran panaszkodnak vérző fogínyről és gyulladt aftáról. A menstruációs fogínygyulladás általában egy-két nappal a menstruáció előtt kezdődik és nem sokkal a ciklus elkezdődte utánig tart.

Fogamzásgátló tabletta használata.
A progeszteron tartalmú fogamzásgátló tabletták, melyek megnövelik a szervezet hormonszintjét, szintén hozzájárulhatnak a fogíny gyulladásához. Beszélje meg fogorvosával mi a teendő fogamzásgátló tabletta szedése esetén a kellemetlen mellékhatás elkerülése érdekében!

Terhesség.
Várandósság idején jelentősen megváltozik a szervezet hormonszintje. A megnövekedett progeszteronmennyiség miatt a terhesség második és nyolcadik hónapja között bármikor kialakulhat az úgynevezett terhességi fogínygyulladás. Fogorvosa minden bizonnyal tud javasolni olyan alternatívát a fogmosáshoz, mely csökkenti a fogínygyulladás kialakulásának esélyét. Mindenképpen jelezze fogorvosának, ha gyermeket vár!

Menopauza.
Az életkor előrehaladtával számos szájüregi változás megjelenésével kell számolni. Ilyen lehet például az ízérzékelés megváltozása, a hideg és meleg ételekre való túlérzékenység, a nyáltermelés csökkenése, mely szájszárazságot okoz.

Miért kell kezelni a szájszárazságot?

A szájszárazság további szájüregi betegségeket okoz, mivel a nyál így nem elég a lepedékben lévő savak közömbösítéséhez, a száj tisztán tartásához. Mindezek kialakulásához nagyban hozzájárul az idősebb korban megfigyelhető túlzott gyógyszerfogyasztás is, hiszen sok gyógyszer okoz szájszárazságot.

A menopauzával járó ösztrogénszint csökkenés növeli a csontritkulás kialakulásának kockázatát. A csontritkulás, különösen az állkapocsban, a fogak elvesztéséhez vezethet. A fogínysorvadás az egyik figyelmeztető jele az állkapocs csontveszteségének. Fogínysorvadás során emellett a fogak nagyobb felülete van kitéve a különböző, foglyukasodást okozó hatásoknak.

Hogyan kerülheti el a szájüregi problémákat?

Naponta legalább kétszer mosson fogat fluorid tartalmú fogkrémmel, és minden nap használjon fogselymet!
Évente kétszer keresse fel fogorvosát ellenőrző vizsgálat és profi tisztítás céljából!
Étkezzen kiegyensúlyozottan!
Kerülje a cukros ételeket!

Amennyiben szájszárazságtól szenved, kérdezze meg fogorvosát, mit tanácsol annak enyhítésére!

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.