Ha időben felfedezik, gyógyítható!

Szűrővizsgálatok I. rész: a szájüregi daganatok

Szűrővizsgálatok segítségével számos súlyos betegség még kezdeti stádiumban kimutatható, így a gyógyulás esélye is növelhető. Igaz ez a szájüregi daganatos megbetegedések esetében is, az időben felfedezett és megfelelően kezelt elváltozás ugyanis az esetek 80%-ában gyógyítható.

2008.07.21 14:53orvostkeresek.hu

Az elmúlt 30 év alatt a szájüregi rákos halálozás óriási mértékben, körülbelül ötszörösére növekedett, mindkét nemben. A kockázatokról, szűrővizsgálatokról Dr. Brajnovits Tamás, a Budai Allergiaközpont fül-orr-gégész, onkológus szakorvosa beszélt.

Milyen gyakorisággal fordulnak Önhöz szájüregi-és gégedaganatos elváltozásokkal páciensek?

-Havonta egy vagy két friss daganatos beteget találok. A friss az első megjelenést jelenti, azt, hogy nincs a daganat verifikálva. Ez az arány a kórházban kicsit magasabb, de itt onkológus lévén érthetőbb, ha célzottan jönnek betegek kivizsgálásra.

Szükséges-e évente szűrővizsgálatot végeztetni, kinek ajánlott különösen?

-Abszolút szükséges és érdemes évente szűrővizsgálatot végezni, ez a szájüreg, gége algarat alapos áttekintését jelenti sz.e. endoscop, száloptika segítségével. Mindenki számára ajánlott, hiszen akkor szűrünk, amikor még nincs panasz, azaz a szűrés lényege a megelőzés. Természetesen a dohányzó, alkoholt rendszeresen fogyasztó réteg az elsődleges célpont, de sajnos pont közülük nem jön el mindenki.

Milyen tünetek észlelésekor forduljunk feltétlenül orvoshoz?

-A tünetek a szájüregben tapasztalt fájdalom, vérzés, vagy éppen fájdalmatlan duzzanat, fekély formájában jelentkeznek. Az ún. leukoplakia, azaz a fehér folt a nyálkahártyán a rákmegelőző állapotok közé tartozik. A dolog rendkívül álságos, mert ugyanez a folt lehet vörös is, ekkor erythroplakiának nevezzük. A gégedaganatok elhúzódó (két héten túli) rekedtséget okozhatnak, az algarat daganatok pedig nyelési fájdalmat, mely a fülbe sugárzó jellegű. Összefoglalva minden szokatlan jelenség orvoshoz kell vigye az embereket.

A dohányzáson kívül milyen más rizikófaktorok növelik a betegség kialakulásának kockázatát?

-A dohányzáson kívül a krónikus rövidital-fogyasztás, elhízás, aromás vegyületek éveken át tartó belélegzése, levegőszennyezés, táplálkozási faktorok és genetikai faktorok is elősegíthetik daganatok kialakulását.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.