Indokolt a szájüregi daganatszűrés

Magyarországon a legmagasabb a szájüregi daganatokban meghaltak aránya

A szájüregi daganatszűrések 6,7 százalékánál, a nyugat-dunántúli régióban pedig 10,3 százalékánál találtak olyan elváltozást, "gyanújelet", amely indokolttá teszi a további kontrollvizsgálatokat - közölte Horváthné Jakab Anna, az ÁNTSZ területi szűrési koordinátora.

2008.06.25 07:18MTI

Az elmúlt fél évben csaknem 200 háziorvos és fogorvos összesen 46 ezer - ebből a nyugat-dunántúli régióban hatezer - 40 és 70 év közötti páciens szűrővizsgálatát végezte el az Országos Tisztifőorvosi Hivatal (OTH) és az Országos Egészségfejlesztési Intézet programjának keretében. Horváthné Jakab Anna elmondta: a modellprogram az adatok feldolgozása és értékelése után alapja lehet a szervezett szájüregi szűrések bevezetésének, ami azért is indokolt, mert világviszonylatban Magyarországon a legmagasabb a szájüregi daganatokban meghaltak aránya. 

Hazánkban az elmúlt öt évtizedben kilencszeresére emelkedett a szájüreg-megbetegedések száma: a legveszélyeztetettebbek a dohányzó, rendszeresen alkoholt fogyasztó, negyven éven felüli, rossz szociális körülmények között élő férfiak. Ugyancsak rizikófaktornak számítanak a munkahelyi ártalmak, amelyek például a textilipari üzemekben és a vegyszereket előállító gyárakban alakulnak ki. 

Az ÁNTSZ szakembere azért is indokoltnak tartja a szűrővizsgálatok elvégzését, mert ha a betegséget időben diagnosztizálják, nagyobb az esély a gyógyulásra. Korai stádiumban a szájüregi daganat nem okoz panaszt, így a betegek fele-kétharmada csak gyógyíthatatlan stádiumban keresi fel a szakorvost. A pályázati programban részt vevő orvosok az év végéig szolgáltatnak adatokat a rendeléseken megjelenő 40 és 70 év közötti páciensek szűrővizsgálatáról.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.