Rama-Sütibank

Túl a húsvéti nyusziból lett mikuláson: jobb a beiglik minősége

Mindenkit arra figyelmeztetnek, körültekintően kezdjék a karácsonyi bevásárlást.

2013.12.15 20:30ma.hu
Fotó: MTI

Már Mikuláskor sem volt minden minőségi kérdés rendben a boltokban.

Volt olyan mikulás, amelyik eredetileg nyuszinak készült húsvétra, csak a gyártó eladatlan készleteit amorf mikulásra csomagolta át. Bejgli-fronton azonban sokkal jobb a helyzet, mert a korábban elfogadott élelmiszerbiztonsági rendeletnek köszönhetően, akármilyen terméket már nem lehet bejglinek nevezni. Ennek ellenére sok a bejglinek látszó termék a polcokon. Éppen ezért mindenkit arra figyelmeztetnek, körültekintően kezdjék a karácsonyi bevásárlást - olvasható egy új jótékonysági akció közleményében.

A Rama-Sütibank céljai között szerepel az is, hogy felélessze az otthoni sütés hagyományát, népszerűsítse a klasszikus hazai édességeket a magyar családok és a külföldről érkező turisták körében. Idén decemberben a hungarikumnak számító bejglit állítják a népszerűsítő kampány középpontjába. Mint azt a szervezők elmondták, gasztro újságírók bevonásával 47 cukrászda bejgliét tesztelték idén. A fővárosban, a VI. kerületben található Sommer családi cukrászda bejglijét találták a legfinomabbnak. Az itt készülő bejglik kerülnek a sütibankba is, amelyek bevételeiből tűzifát vásárolnak majd.

A sütibank felhívja a karácsonyi süteményeket vásárlók figyelmét arra, hogy számos helyen csak bejglinek látszó termékeket árulnak, olyan alapanyagokból, amelyek nem felelnek meg az Magyar Élelmiszerkönyvben megfogalmazott irányelveknek. A "bejgli rendeletnek" köszönhetően 2012 óta nem lehet minden tekercset bejglinek hívni. Az előírás szerint, a sütemény minimum 40 százaléka kell, hogy töltelék legyen. Egy tekercsnek legalább 250 grammnak kell lennie, héjazatán maximum 10 százalékban lehetnek repedések. Mindezek figyelembe vétele segíthet abban, hogy minőségi sütemények kerüljenek a családok asztalára.

A Sütibank fiókjai egyelőre két budapesti helyszínen, az V. kerületben, december 1-től a Városház téren, a karácsonyi vásárban és december 7-től a Mikulásgyár mellett, a Hősök terén üzemelnek majd. A későbbiek folyamán Sárváron és Balatonfüreden is nyílnak majd Rama-sütibankok a helyi cukrászdák bevonásával, ahol régi, klasszikus süteményeket is árulnak majd. Például fatörzsszeletet, amelyek árából szintén tüzelőt vásárolnak.

Kapcsolódó írások:

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.