Német ötlet az 500. évfordulóra

Sörtisztaság, mint kulturális szellemi örökség

Különlegességgel készülnek híres tisztasági törvényük, a Reinheitsgebot megszületésének 500. évfordulójára a német sörfőzők, amelyek a világ szellemi kulturális örökségévé akarják nyilváníttatni a szabályozást.

2013.12.03 18:05MTI

A Német Sörfőzők Szövetsége az illetékes német hatóságnál és az ENSZ Nevelésügyi, Tudományos és Kulturális Szervezeténél (UNESCO) is jelezte, hogy a szellemi kulturális örökségek közé soroltatni a törvényt.

Az 1516-ból származó szabályozás értelmében a sörkészítéshez kizárólag vizet, árpamalátát, komlót és élesztőt szabad használni. Németország mintegy 1300 sörfőzdével és 500 sörmárkával büszkélkedhet.

Németország idén csatlakozott a szellemi kulturális örökség védelméről szóló, 2003-ban elfogadott UNESCO-egyezményhez. A csatlakozási folyamatot Németországban az hátráltatta, hogy a tartományokat is be kellett vonni az eljárásba.

Az egyezmény révén védetté válhatnak különleges népszokások, fesztiválok, technikák és még a gasztronómiai hagyományok is. A szellemi kulturális világörökség listáján szerepel már egyebek között a busójárás, a matyó hímzés és a solymászat. De része lett a listának az itáliai hegedűkészítés és a mediterrán konyha is.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.