Movember Hungary

Növessz bajuszt, hogy megments egy manust!

A férfiak egészségéért és a prosztatarák ellen idén már ötödik alkalommal csatlakoznak önkéntesek a nemzetközi Movember-mozgalomhoz. A bajuszhuszárok 2013-ban is a prosztatarák ellen harcolnak ékes arcszőrzetükkel.

2013.11.06 16:55ma.hu

Idén novemberben ismét egy hónapon át növesztik önkéntesek a kampány védjegyeként szolgáló, különböző formájú és hosszúságú bajszokat - ezzel is felhívva a figyelmet a betegség megelőzésére, a férfiak egészségének fontosságára. Novemberben a kampány facebook oldalán urológus és dietetikus szakemberek adnak folyamatos tájékoztatást, a Movember Hungary zárásaként pedig a hónap végén hivatalos Bajusz Party-val ünneplik meg a mozgalmat. A kampányból befolyt összeget idén az Országos Onkológiai Intézet számára ajánlják fel. A cél, hogy egy olyan orvosi műszert tudjanak vásárolni, amellyel a prosztataműtét után felügyelni lehet a beteg egészségügyi állapotát. Egész hónapban fogyasztható lesz továbbá a kampányhoz csatlakozó éttermekben az úgynevezett Movember-koktél, amelynek bevételéből a résztvevők koktélonként 390 forinttal támogatják a mozgalmat - mondta el Tenner Benjamin főszervező. A Movember Hungary-hez idén is számos híresség csatlakozik. A kampány-indító sajtótájékoztatón a mozgalom támogatói közül többen is jelen voltak: Mező Misi, a Magna Cum Laude frontembere, Fehér Balázs, a Carbonfools énekese, Harsányi Levente műsorvezető, Papp Gergő, alias Pimasz úr, Gaskó Balázs műsorvezető, Gosztonyi Zsolt szerkesztő-riporter, Kammerer Zoltán és Storcz Botond olimpiai bajnok kajakozók, valamint Hegedűs Lajos és Kanta József, az MTK focistái.

De mi is a Movember?

A Carbonfools szépszemű énekese is növeszti

Egy ausztrál kezdeményezés alapján a férfiak félreteszik egy teljes hónapra a borotvát és világszerte megnövesztik bajszukat. Ezzel hívják fel a figyelmet arra, hogy a férfiaknak is törődniük kell egészségükkel és szembe kell nézniük az egyik legelterjedtebb férfibetegséggel, a prosztatarákkal. Az Ausztráliából indult Movember mozgalom célja, hogy felhívja a férfiak figyelmét arra, hogy ne hanyagolják el saját egészségüket, figyeljenek oda a problémákra, rendszeresen vegyenek részt szűrővizsgálatokon. A bajusz egy "kitűző", melyet büszkén visel gazdája, ahogy a mellrák kampány támogatói a rózsaszín szalagot hordják a szívük felett. A mozgalommal az évek során több mint 174 millió dollár adományt tudtak gyűjteni a résztvevők.

Ötödször jár hazánkban a nemzetközi mozgalom

Négy éve kezdte meghódítani a magyar férfiközönséget az egy hónapig tartó csoportos bajusznövesztés, amelynek sikere talán a hagyományoknak is köszönhető: a magyar történelem során ugyanis óriási szerepet töltött beaz arcszőrzet, ezen belül pedig a bajusz viselete. A férfiasság egyértelmű jelképeként tartották számon ezt a hol kackiás, hol pedert, hol rövidre nyírt, hol pedig gondosan göndörített szőrzetet. Jelentése és alakja korok és társadalmi rétegek szerint is változott – számos formában visszaköszönt, sokszor kötötték történelmi személyiségekhez is.

Az elmúlt időszakban a bajusz számtalan online magyar mém-ben is vicces kellék lett, sőt, divatcikkeken is előszeretettel ábrázolják.

Eddigi eredményeink és gyűjtéseink:

Az elmúlt négy évben a Movember Hungary adomány-gyűjtésével többek között a Mentsük meg a férfiakat! mozgalmat, a Magyar Rákellenes Ligát, idén pedig az Országos Onkológiai Intézet munkáját támogatja.

2013-ban a kampányhoz az alábbi médiatámogatók csatlakoztak:
• Funzine – http://www.funzine.hu/
• Magyar Termék Rajongói Oldal - http://mtro.hu/

Az alábbi éttermek, szórakozóhelyek adomány-gyűjtési akciókat, illetve promóciót szerveznek, valamint Movember-koktélt kínálnak:
• Atelier - 1053 Budapest, Kecskeméti utca 3.
• BoB - http://www.bobbudapest.hu/
• Innio - http://www.innio.hu/
• Ötkert - http://www.otkert.hu/
• Tokyo

Az ex.movember.com weboldalon regisztrálva lehet saját profilt felállítani, ahol a kampányhoz csatlakozók egyedül vagy csapatokban gyűjthetnek adományt.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.