Egyetlen tüsszentés 2-3000 kórokozót szórhat szét

A bosszantó tüsszögés - mi okozza és tehetünk-e ellene?

A nátha szervezetünkbe való fészkelésének első tünete a torokfájás, az orrdugulás és a tüsszögés, amelyhez később fejfájás, köhögés, rekedtség és láz is társulhat. A tüsszentés a szervezet védekező mechanizmusa.

2013.10.30 08:23ma.hu

A tüsszentést az orrnyálkahártya irritációja indítja el, amelyet többek közt annak virális fertőzése is okozhat. Az orrnyálkahártya gyulladásakor az érzéksejtek aktivációja egy reflexmechanizmust indít el.

A folyamat során a mellkas és a torok izmai összehúzódnak, a szemünket pedig behunyjuk. A lágyszájpad zár, ezt pedig elsöprő erejű, akár 120-190 km/h-s sebességet is elérő tüsszentés követi. Ez az összetett folyamat mindössze 2-3 másodperc alatt megy végbe, mégis több ezer kórokozótól hemzsegő apró nyákcsepptől szabadítja meg a légutakat” – részletezte a tüsszentés anatómiáját Dr. Kovács Viktória, fül-orr-gégész, audiológus főorvos.

Bár a tüsszentés önmagában védekező mechanizmus, náthával párosulva igen kellemetlen és a mindennapokat megkeserítő tünetté válhat. A Wick Pharma GmbH 2013-as globális felmérése­* szerint, az emberek 67%-ának (Magyarországon 57%) életét nehezíti meg a tüsszögés. Világszerte a köhögés és az orrfolyás után ez a harmadik leggyakoribb nátha szimptóma, amelyet az emberek észlelnek.

Fotó: Redlemon

A végeláthatatlan tüsszögésnek elejét vehetjük, ha orrnyálkahártyánkat tisztán és nedvesen tartjuk. Ehhez azonban fontos, hogy megfelelő módszert és megfelelő ideig használjunk. Két hétnél tovább ne alkalmazzunk orrnyálkahártya-lohasztó orrsprayt, és lehetőleg olyan készítményt válasszunk, amelyet a tudomány mellett a természet ihletett.

Elérhető olyan orrspray is, amely az orvosi hatóanyag mellett eukaliptuszt és aloe verát tartalmaz, így egyszerre csökkenti az orrnyálkahártya duzzanatát, ugyanakkor ápol és hidratál is. Emellett akár 8 órán keresztül véd az orrdugulás ellen. Ha odafigyelünk és már az első jeleknél bevált segítséghez fordulunk, elejét vehetjük, hogy a nátha eluralkodjon felettünk, és gondtalanul végezhetjük napi teendőinket anélkül, hogy egyetlen percet is elveszítenénk életünkből megfázás miatt.

* Wick Pharma GmbH 2013-as globális felmérése során 15 országból, egyenként több mint 1000 résztvevőt kérdeztek meg. Az országok között szerepelt Magyarország is.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.