Hipertóniát sokminden okozhat

A környezet is kihat a hipertónia kialakulásának kockázatára

A környezet, a szomszédság is befolyásolja a hipertónia kialakulásának kockázatát - állítják amerikai kutatók.

2008.07.23 07:20MTI

A tanulmány szerint, amely az Epidemiology című szaklapban látott napvilágot, azoknál az egyéneknél, akik jobb környéken élnek, ahol több a lehetőség a testedzésre, kisebb a bűnözés, s jobbak az élelmiszerüzletek, ráadásul kialakult egy helyi közösség, csekélyebb a rizikója a magas vérnyomásnak. Ana V. Diez Roux, a Michigani Közegészségügyi Főiskola epidemiológiaprofesszora a jelenséget azzal magyarázza, hogy egy jobb környéken könnyebb az embereknek egészséges élelmiszereket vásárolni vagy testedzéssel foglalkozni.

A hipertónia kialakulásában a stressznek is jut szerep, amely nem engedi az egyént lazítani, elvonatkoztatni a napi problémáktól. A michigani kutatók Ana V. Diez Roux professzorral az élen egy nagyszabású, a szív- és érrendszeri megbetegedések elterjedését vizsgáló felmérés adataira támaszkodtak. A vizsgálatban 2612 felnőtt vett részt, akik New Yorkban, Baltimore-ban, vagy Észak-Karolina Forsyth megyéjében éltek. A vizsgált személyek esetében elemezték a lakókörzetüket is az otthonuktól számított egymérföldes (1,6 kilométeres) körben.

A kutatók arra keresték a választ, hogy biztonságban érzik-e magukat a felmérés résztvevői, van-e a lakásuk közelében egy jó piac, ahol megfelelő a zöldség- és gyümölcskínálat, s lehet-e a szomszédságukban sétálni. A résztvevőket arról is kérdeztek, hogy kialakult-e a helyi kisközösségben a "szociális kohézió", beleértve, hogy szomszédság mennyire barátságos, hajlandók-e egymásnak segíteni. Ana V. Diez Roux és kollégái arra a következtetésre jutottak, hogy azoknál, akik a leginkább "sétálható" környéken élnek, 25 százalékkal alacsonyabb a hipertónia kialakulásának kockázata azokhoz viszonyítva, akik "gyaloglásellenes" helyen laknak. Hasonló különbségeket regisztráltak a kutatók, amikor azt vizsgálták, hogy mennyire biztonságos a környék, mennyire érhetők el az egészséges élelmiszerek, s milyen a szociális kohézió.

Mint Ana V. Diez Roux rámutatott, fontos a jó egészségügyi ellátás és a felvilágosítás. Ugyanakkor figyelmet kell fordítani a lakókörnyezetre is, így a bűnözés csökkentésére, a parkosításra, a jobb élelmiszerkínálatra azzal, hogy az embereknek egészségük védelmében könnyebb legyen meghozniuk a helyes döntést.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.