Érzelmi hegyek és völgyek

Bipoláris Futás a Gellért-hegyen

A Sötét Nappalok, Fényes Éjszakák (SNFÉ) Egyesület szervezésében figyelemfelkeltő éjszakai futásnak lehettünk tanúi július 18-án.

2008.07.19 08:40ma.hu

A betegegyesület elnöke, Kevin Jackson és társai a fővárosi Gellért-hegyen lezajló akciójukkal a bipoláris betegség okozta egyéni és társadalmi problémákra kívánták irányítani a társadalom figyelmét.

A KEZDEMÉNYEZÉSRŐL

Az SNFÉ aktivistái a korábbi 10 napos hullámvasutazás rekordkísérletét követően, idén újabb rendkívüli eseménnyel kívánták hangsúlyozni a mániás depresszióként ismert betegség jelentőségét. A jelképes sportesemény a bipoláris betegség mániás és depressziós szakaszát hivatott szimbolizálni az elérendő csúccsal, illetve völggyel. A lelkes résztvevők futópárokat alkotva 4 órán keresztül föl, s alá futottak a Gellért téren felállított sátor és a Szabadság szobor között. A kezdeményezéshez az egyesület tagjai mellett a Futapest Klub futócsapata is csatlakozott, sportolói oldalról megközelítve a bipoláris betegség problémáját. A mániás depresszió figyelmet érdemlő betegség, amellyel foglalkozni kell. A betegség gyógyítható, gondos odafigyelést és társadalmi elfogadást igényel. A szervezők ezért is tartották fontosnak nyitottá tenni eseményt a laikus közönség számára is.

A BIPOLÁRIS ZAVARRÓL

Az egyén hangulatára, viselkedésére és érzékelésére ható betegség a magyar lakosság több mint 1 százalékát, azaz százezer embert, világszerte pedig közel 100 millió embert érint. A bipoláris zavar – mint a mentális megbetegedések általában – a mai napig tabu témának számít hazánkban. Periódusonként váltakozik az áradó jókedv, az ingerlékenység, a mély depresszió és a normál kedélyállapot. A betegség leggyakrabban serdülőkorban alakul ki, és a tünetként fellépő kedélyváltozás végigkíséri a beteg egész életét. A bipoláris zavar kiváltó okai pontosan még nem ismertek, kialakulásában genetikai, környezeti és életvegytani tényezők játszanak szerepet.

Legutóbbi felmérések igazolják, hogy a betegség családi eredetű, de stressz és hormonális változások, továbbá traumák is kiválthatják a tüneteit. A pszichiátriai betegeknek nap mint nap szembesülniük kell a társadalom megbélyegzésével és kirekesztésével. Különösen igaz ez egy olyan betegségre, amelyben depressziós és felfokozott érzelmi és fizikai állapottal járó, úgynevezett mániás fázisok váltják egymást, nagyon eltérő jellegű tünetekkel.

TERÁPIA NÉLKÜL A KÖVETKEZMÉNYEK VÉGZETESEK LEHETNEK

A fel nem ismert és/vagy kezeletlen eseteknek számos súlyos szövődménye és következménye lehet: családi konfliktusok, válás, másodlagos alkohol- és/vagy drogfogyasztás. A legtragikusabb következmény azonban az öngyilkosság, melynek előfordulása hazánkban egyébként is sajnálatosan magas arányú. Mindazonáltal az utóbbi időben hatalmas előrelépés történt a betegség kezelésében. A modern gyógyszerek és a pszichoterápia alkalmazásával a tünetek a legtöbb esetben hatékonyan kontrollálhatók.

A kezelés alappillérét az ún. hangulatstabilizáló gyógyszerek jelentik, amelyeket azonban többnyire más gyógyszerekkel kombinálva, a betegség típusától és az adott betegségfázistól függően alkalmaznak, ezért a kezelés folyamatos ellenőrzés mellett zajlik. A hangulatstabilizálók valamint a pszichoterápiás folyamat segítségével a bipoláris zavarral küzdők számára elérhetővé válik a visszaesés mentes (relapszus mentes) élet, mely igen fontos szerepet játszik az érintettek családi viszonyainak helyreállításában, munkaképességük visszaszerzésében, végső soron társadalmi reintegrációjuk elősegítésében.

A SÖTÉT NAPPALOK, FÉNYES ÉJSZAKÁK EGYESÜLETRŐL

Az SNFÉ 2005 szeptemberében alakult, önkéntesen létrehozott, közhasznú, civil szervezet, amely a bipoláris zavarban szenvedő betegeknek, vagy a betegségre fokozottan veszélyeztetetteknek kíván tájékoztatást nyújtani magáról a betegségről, annak megelőzéséről és kezeléséről. Az Egyesület célja a bipoláris betegek társadalmi esélyegyenlőségének elősegítése, a bipoláris zavar társadalmi megismertetésével a bipoláris betegek társadalmi beilleszkedésének elősegítése és a társadalmi szemléletváltás elérése.

E célok elérésének érdekében az egyesület nevéhez köthető a több innovatív kezdeményezés, mint a nagysikerű Bipoláris Kastély, a Fővárosi Vidámpark hullámvasútján felállított csoportos rekord, valamint a múlt évi 24 órás Naplóíró Fesztivál. Az SNFÉ munkája során segítséget kíván nyújtani a bipoláris zavarban szenvedőknek, a családtagoknak, barátoknak a gyógyulás segítésében, valamint mindazoknak, akik szeretnének többet megtudni az emberi elme rejtett mélységeiről.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.