Bipoláris zavarok tiniknél

Drogozásra hajlamosít a bipoláris betegség

A bipoláris betegségben szenvedő tinédzserek gyakrabban dohányoznak és több köztük a drogfogyasztó, mint az egészséges társaik között - jelentette a Massachusetts-i Kórház tanulmánya, mely egybehangzik a korábbi kutatások eredményeivel.

2008.06.06 11:37medipress.hu

„Nagyobb a kockázat a bipoláris betegséggel küszködő fiatalokban, hogy káros szenvedélynek hódolnak, valamint a fiatalkori bűnözés is gyakrabban fordul elő körükben” – mondta a vizsgálatot vezető Dr. Timothy Wilens, aki a Massachusetts-i Kórház Gyermek Pszichofarmakológiai osztályának igazgatója, valamint professzor a Harvardi Orvosi Egyetem pszichiátriai tanszékén.

„A bipoláris betegség tehát óvatosságra int: az ilyen betegek esetében különös figyelmet kell fordítani a dohányzás, szerhasználat és függőség felfedezésére. Továbbá levonható az a konzekvencia is, hogy a drogot és alkoholt fogyasztó fiatalok bipoláris betegségekre szűrése indikált” – mondta Dr. Wilens. Dr. Wilens és kutatócsoportja 105 bipoláris betegségben szenvedő tinédzserkorú (átlagosan 14 éves) fiatalt vont be a vizsgálatba, és felnőttkorukig figyelemmel követte őket.

A vizsgálatban 98 kontrollként szereplő, azaz egészséges tinédzser is részt vett. Megfigyelték, hogy az alkoholfogyasztás, droghasználat illetve függőség, és a dohányzás szignifikánsan magasabb arányban fordult elő a bipoláris csoportban, mint a kontrollcsoportban. Összességében bárminemű szerhasználat 34 százalékban fordult elő a bipolárisoknál, szemben az egészséges csoportban, ahol csak 4 százalékban. A gyermekkorban kezdődő bipoláris tünetek kevésbé hajlamosítottak szerhasználatra, mint a tinédzserkorban felbukkanó bipoláris zavar.

„A hangulatváltozások ezek szerint befolyásolják a fiatalok ítélőképességét, de az is elképzelhető magyarázat, hogy a bipoláris zavar bizonyos genetikai változásokat okoz, mely hatással van a szerhasználó-tulajdonság kialakulására. További kutatásaink tárgyát fogja képezni, hogy genetikai vagy neurológiai okok állhatnak-e a háttérben”. „Ha a bipoláris zavar valóban a szerhasználatra hajlamosít, akkor megfelelő kezeléssel megelőzhetjük a drog- és alkoholfogyasztást. A bipoláris betegség terápiája talán csökkenti a káros szenvedélyek kialakulását” – mondta Dr. Wilens.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.