Pánikolnak a férfiak

A női hormon okozza a kapuzárást

Nem a férfi, hanem a női nemi hormon hiányával állhat összefüggésben a férfi klimaxnak nevezett tünetek, a hízás és a szexuális vágy alábbhagyása.

2013.09.13 04:30MTI

A tesztoszteron a legfontosabb férfi nemi hormon. A férfiak szervezete ennek egy részét női nemi hormonná, ösztrogénné alakítja, ám mindkettő mennyisége csökken, ahogy a férfi öregszik. Eddig nem sikerült eldönteni, a kettő közül melyik számlájára írhatók a nemi vágy, az erő és az energia csökkenése miatti panaszok.

"Férfiak millióinak írnak fel tesztoszterongélt, -tapaszt vagy -injekciót ezekre a problémákra, de nem ismeretes, mekkora adagra van szükségük, és az sem, hogy a hormonpótlásos kezelés jó, rossz vagy semleges hatású" - mondta Joel Finkelstein, a Massachusetts General Hospital munkatársa, a New England Journal of Medicine című szaklapban ismertetett kutatás vezetője. Az orvosok általában nem írnak fel ösztrogént férfiaknak, hanem tesztoszteront adnak, és a szervezetükre bízzák, hogy ösztrogénné alakítsa azt.

Az új kutatás azt vizsgálta, hogy a két hormonnak milyen hatása van. A vizsgálatot négyszáz önkéntes férfi bevonásával végezték, a résztvevők életkora húsz és ötven év között változott. Havonta kaptak olyan gyógyszerinjekciót, mely ideiglenesen a serdülés előttire csökkentette szervezetük tesztoszteron-termelését. Ezután különböző dózisban tesztoszteron- vagy hatóanyagmentes gélt kaptak. A résztvevők fele olyan gyógyszert is kapott, amely megakadályozta, hogy a szervezet ösztrogénné alakítsa a férfihormont. Ezen a módon a tudósok össze tudták hasonlítani, az egyes hormonok különböző mennyisége hogyan hat például az erőnlétre vagy a szervezet testzsírszázalékára.

A kutatók 16 hét után azt állapították meg, hogy az izomtömeg és az erő a tesztoszterontól, a testzsír tömege az ösztrogéntől függ, és mindkét hormonra szükség van, hogy a normális szexuális vágyat is teljesítményt fenntartsák. A kutatási adatok tükrözték az egereken végzett hasonló kísérletek eredményét.

A kutatás időtartama túl rövid volt ahhoz, hogy hosszú távú előnyöket és kockázatokat, így a tesztoszteronpótlás szívműködésre, elmeélességre, prosztata-megnagyobbodásra vagy rák kialakulására gyakorolt hatását is megvizsgálják. A kutatás során a férfihormon hirtelen, mesterségesen történő megvonása is különbözik attól, amikor a szervezetben természetesen, fokozatosan csökken a hormonok mennyisége - közölték a szakemberek.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.