Fertőzés

Egyre több ember fertőződött Szerbiában a nyugat-nílusi vírussal

Július dereka óta összesen 135, a nyugat-nílusi vírus által okozott fertőzést jelentettek Szerbiában, ebből 97-et a fővárosban.

2013.09.05 22:59MTI

A nyugat-nílusi lázzal kórházba került 131 páciens nagy többségénél, 103 betegnél agyhártya- vagy agyvelőgyulladást okozott a nyugat-nílusi vírus, ugyanakkor 67 embert már gyógyultan hazabocsátottak - mondta el Bojana Grgic, az intézet járványmegelőző részlegének vezetője a Tanjug hírügynökségnek.

A tisztségviselő hangsúlyozta, hogy a fertőzöttek közül 112-en 50 év felettiek voltak, illetve 86-an krónikus betegek, akik a leginkább veszélyeztetett csoportba tartoznak.

Grgic közlése szerint eddig 18 halálesetet regisztráltak a vírus okozta kórral összefüggésben, s a halálos áldozatok is az 50 év feletti krónikus betegek közül kerültek ki.

Az adatok jelentős emelkedést mutatnak szeptember elejéről is. Tíz nappal ezelőtt a szerb közegészségügyi intézet még 82 fertőzésről és 10 halálesetről számolt be.

A nyugat-nílusi láz úgynevezett zoonotikus - állatról emberre terjedő - vírusbetegség, amely Magyarországon rendszeresen előfordul. Idén augusztus közepéig azonban csak egy beteget regisztrált az Országos Epidemiológiai Központ (OEK).

A nyugat-nílusi lázat okozó vírust először 1937-ben Ugandában diagnosztizálták, és 1950-ben Egyiptomban okozta az első nagyobb járványt. A vírusgazdák főképp madarak, az emberre - esetlegesen lovakra - történő átvitel szúnyogcsípés útján történik. Embereknél a fertőzés általában tünetmentesen zajlik le, de lázzal jár. Az esetek egy részében azonban a fertőzés agyhártya-, vagy agyvelőgyulladást okozhat, ami bénuláshoz, kómához vagy a beteg halálához vezethet.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.