Merevedési zavar kényelmetlen nyereg miatt

Szexuális problémákat okozhat a férfiaknál a nem megfelelő kerékpár

Azok a férfiak, akik edzettségük érdekében, esetleg környezetvédelmi okokból vagy az üzemanyag-költség csökkentése miatt biciklizni kezdenek, veszélyeztetik az egészségüket, ha nem a megfelelő sporteszközt választják.

2008.07.14 10:19medipress.hu

A londoni St Bartholomew és Homerton Kórház urológiai sebésze, Vinod Nargund elmondása szerint olyan problémák merülhetnek fel, mint a nemi szervek zsibbadása, merevedési zavarok, ágyéki bőrirritáció. A sokat bicikliző férfiak termékenyítőképessége is megváltozhat, mivel a medencetájékon túlzott hő keletkezik.

Általánosságban nem hozzák kapcsolatba a férfimeddőséget és a biciklizést, de egyfajta lehetséges mellékhatásnak tekintik, és sok biciklistánál felfedezték már. Magasabb a kockázata a heresérülésnek és a herék működési zavarának is. A hegyi kerékpárosok különösen nagy kockázatnak vannak kitéve, mondta Nargund, mivel tanulmányok már rámutattak, az úttesten kerékpározóknál nagyobb mértékben szenvednek hereelváltozásokban. "A kerékpár nyerge közvetlenül érintkezik a gáttájékkal és az alatta fekvő részekkel. Pont a herezacskó mögött történik mindez, ahol az idegek és az erek belépnek a herékbe és a péniszbe.

Ez a terület érzékeny, tele van szőrtüszőkkel, izzadság- és faggyúmirigyekkel, melyek jó táptalajt biztosítanak a fertőzéseknek. A dörzsölés, horzsolás, szőrtüszők károsodása és zúzódás a leggyakoribb sérülések. A terület izzadása szintén fájdalmakhoz és bőrtünetekhez vezethet.” Nargund rámutatott, hogy a kutatásban résztvevő biciklista férfiak 60 %-a számolt be a nemi terület zsibbadásáról. „A zsibbadás gyakori, mert a nyereg nyomása rontja a terület vérellátását, illetve nyomja a pénisz idegeit. Ez befolyásolhatja a merevedési képességet. A problémák gyakrabban jelentkeznek a rendszeresen hosszú távon kerékpározók esetében. Ezért olyan fontos, hogy időnként megpihenjünk a hosszú, erőteljes biciklizés során.

Fontos a megfelelő sporteszköz kiválasztása. A férfi kerékpárosnak jól kell ismernie biciklijét, a pontos illeszkedés elengedhetetlen. A pedálellenállás beállítása is fontos, mivel ha túl nagy erőt kell kifejteni a pedál mozgatásához, az a legfőbb oka az ágyékkal kapcsolatos egészségügyi problémáknak. A pedál megfelelő beállításával megelőzhetők a sérülések és bőrirritációk. A nyeregbetét és a rövidnadrág fontos azok számára, akik a problémákat el akarják kerülni.”

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.