Kiszállni: fotók a Kodály körönd ön

Biciklis fotók a Kritikus Tömegtől

A kortárs magyar fotósok képeiből válogatott köztéri kiállítást a Critical Mass kerékpáros felvonulás vezetője és néhány ezer biciklista nyitja meg bicikliemeléssel április 20-án, este fél nyolckor. A 2008. április 20-tól május 11-ig látható kiállítás látogatói rendhagyó katalógust, Budapest kerékpáros térképét kapják ajándékba.

2008.04.17 13:26ma.hu

Ha egy földönkívüli végignézné az első, köztéri bringás kiállítás képeit, azt hinné, a kerekekkel ellátott fémszerkezet valamiféle meditációs eszköz, vagy mechanikus nyugtató. A fotókon az őrült száguldás vagy csak a szimpla közlekedés helyett ugyanis békés heverészést, széles mezőket és nyári délutánban megnyúló árnyékokat látunk. A felhívásra az ország legjobb fotósai ugyanúgy küldtek képet, mint értő amatőrök, és mégis, a biciklizés mindnyájuk számára ugyanazt jelentette: nem autók közt szlalomozást, nem éles kanyarokat, vagy akár PB-gázpalackkal egyensúlyozást. A biciklizés a felvételek szerint a világ legbékésebb időtöltése. Rokon tevékenységei az elhagyott strandon napozás, a délutáni ejtőzés és a gondtalan bóklászás.

Ha látunk is a fotókon mozgó kerékpárost, az elmosódott, szinte nincs jelen a képen. A saját univerzumában kerekezik.

A kiállított harminc fotó arról tanúskodik, hogy nekünk magyaroknak a bicikli nem csak közlekedési eszköz. Inkább titkos ajtó, amin keresztül kiszállhatunk a mindennapokból, megszökhetünk a forgalomból, a városból. Eljuthatunk vele egy olyan helyre, ahol lelassul az idő, és bármikor leülhetünk, hogy elgondolkozzunk, vagy igyunk valamit, esetleg mindkettőt egyszerre. Közben pedig elmagyarázhatjuk az értetlenkedő ufóknak, hogy ez a szerkezet nem csak kedv-, de helyváltoztatásra is alkalmas.

Kiállító fotósok: Barakonyi Szabolcs, Benkő Imre, Dóka Béla, Fabricius Anna, Gulyás Miklós, Hajdu Gábor, Kapolka Gábor, Kárpáti János Iván, Kéri Gáspár, Kiszely Krisztián, Kudász Gábor Arion, Martincsák István, Molnár Zoltán, Pecsics Mária, Szalontai Ábel, Szilágyi Lenke, Szirtes János, Tóth Márton, Újvári László, Urbán Ádám, Vancsó Zoltán, Vass Tamás.

Kurátor: Földes András, az Index.hu újságírója.

A fotókiállítás megnyitóját a szervezők a 2008. április 20-án ismét megrendezésre kerülő, a kerékpáros szezont indító Critical Mass tömeges kerékpáros felvonuláshoz igazították, amely az Andrássy úton végighaladva átszeli a Kodály köröndöt.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.