Ritka betegség miatt kell sok vajkrémet ennie

Csak akkor beszél, ha megevett egy kiló vajkrémet

Három éves koráig egyetlen szót sem szólt a kislány, de még csak hangot se nagyon adott ki. Egy éve derült ki, hogy egy ritka genetikai probléma áll a háttérben - de a vajkrém segített!

2013.07.19 11:01ma.hu

Fields Taylor még csak 15 hetes volt, amikor a szülei észrevették, hogy valami baj van. A leicestershire-i kislány normális terhesség után komplikációktól mentes szüléssel jött a világra, semmi rendellenesség nem látszódott, mígnem nem egész négy hónapos korában hirtelen elkezdett a csuklója rángatózni. Az anyja azonnal az ügyeletes orvoshoz rohant vele, és a következő roham épp ott tört rá az apró csecsemőre, majd váratlanul teljesen megmerevedett. "Úgy nézett ki, mint aki nem is ezen a világon van" - mesélte Stevie Taylor.

Elsőre epilepsziának diagnosztizálták Fields látszólag egyértelmű tüneteit, ám egy évvel később a sorozatos vizsgálatoknak köszönhetően kiderült, hogy úgynevezett GLUT1 betegségben szenved, amelynek lényege, hogy a szervezet nem úgy dolgozza fel a bevitt szénhidrátot, ahogyan kellene, ennek következtében az agy szinte "éhezik", mert a szervezet nem biztosítja neki a szükséges glükózmennyiséget.

Az orvosok a diagnózis után olyan étrendet írtak elő a kislány számára, amely magas zsírbevitelt biztosít, de alacsony szénhidrátot, így az agyat arra kényszerítik, hogy a zsírt használja energiaforrásként a glükóz helyett. Így hát az akkor nem egész két éves kislányt elkezdték vajkrémmel etetni, hetente mintegy egy kilónyit evett meg a zsírdús ételből. Aztán három hónappal később megtörtént a csoda: Fields azt mondta: "Anyu!"

A szülők majdnem sírtak, aztán újabb és újabb apró lépések tették boldoggá a mindennapjaikat. A gyermek szemmel láthatóan a "vajkrém-kúra" hatására kivirult, eleven lett, és egy reggel azt látta az anyja, hogy a konyhában csacsog önfeledten. "Voltak idők, amikor azt hittem, sosem fog beszélni" - mondta Stevie, de most már az olyan bonyolult szavakkal is megbirkózik, mint a dinoszaurusz. A legjobb pedig, hogy mivel az agya a zsírból nyeri az energiát, a vonalaira sem kell később vigyáznia - jegyezte meg a Daily Mirror című brit lap.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.