Jót tesz a fogyasztása

Csökkentsük a mellrák kockázatát: együnk zsíros halat!

Heti egy vagy két adag magas zsírtartalmú hal elfogyasztása a nők esetében 14 százalékkal segíthet csökkenteni a mellrák kialakulásának kockázatát.

2013.06.28 23:59MTI

Kínai szakemberek 26 korábbi tanulmány eredményeit vonták alapos elemzés alá - derül ki a British Medical Journal (BMJ) című folyóiratban közzétett tanulmányból. A vizsgált nemzetközi tanulmányok majdnem 900 ezer nő bevonásával készültek, akik közül 200 ezren küzdöttek emlőrákkal. "A megnövekedett omega-3 zsírsavbevitel védelmi hatást nyújt a mellrák ellen" - húzta alá Duo Li, a kelet-kínai Hangcsouban működő Csöcsiang Egyetem táplálkozástudományi szakembere.

A lazac, a tonhal és a szardínia csupán néhány azokból a zsírdús halakból, amelyek gazdag omega-3 zsírsavtartalommal bírnak. Ezek a telítetlen zsírsavak fontos szerepet játszanak az immunrendszer, a vérkeringés és agy működésében. A mostani áttekintés azt is kimutatta, hogy az Ázsiában élő nők profitálnak a legtöbbet az omega-3 zsírsavak jótékony hatásaiból, mivel étrendjükben nagyon sok hal szerepel, szemben az Európában és Amerikában élő társaikéval.

Az elemzés szerint a halból nyert zsírsavak napi bevitelének minden 0,1 grammal való növelése öt százalékkal csökkentheti az emlődaganat kialakulásának kockázatát. Li szerint heti egy vagy két adagnyi zsírdús hal elfogyasztása javasolt.

A szakemberek ugyanakkor hangsúlyozták, hogy az étrenden túl a genetikai örökség is meghatározó szerepet játszik az emlőrák kialakulásában. Mint hozzátették, az, hogy van-e valamilyen interakció a mellrákért felelős BRCA1 és BRCA2 génvariánsok és a bevitt tápanyagok, az étrend, az életmód és a környezeti tényezők között, egyelőre tisztázatlan kérdés.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.