Természetes úton fogant meg az öt magzat

Ötösikreket vár a kismama - spontán lett neki ennyi

A többes ikerterhességek hátterében az esetek többségében a mesterséges megtermékenyítés áll, a 23 éves cseh kismama azonban természetes úton esett teherbe ötösikreivel.

2013.05.30 10:28ma.hu

Hónapról hónapra döbbentette meg nemcsak az orvosokat, de saját magát is egy 23 éves cseh kismama, ahogy egyre több magzatot fedeztek fel a méhében. Alexandra Kinova ráadásul azért is szenzációszámba megy az országban, mert a helyi média szerint előtte még sosem szült senki ötösikreket Csehországban. A fiatal anyuka ráadásul nem mesterséges megtermékenyítés következtében lett ötszörösen terhes, a babák természetes úton fogantak meg és indultak fejlődésnek - számolt be a Daily Mail című brit napilap.

Fotó: MTI


Alexandra, akinek már van egy kisfia, egészen az utolsó hónapig nem tudta, hogy ötösikreket vár. Igaz, a korábbi vizsgálatokon az már egyértelművé vált, hogy a magzat nincs egyedül, az első kontrollon mondta neki az orvosa, hogy ikrei lesznek. Amikor márciusban - a terhessége előrehaladott szakaszában - bekerült a prágai kórházba, az ottani egészségügyi személyzet megerősítette, hogy valóban ikrek, de négyen vannak. Aztán egy hónappal későb meglátták az ötödik csöppséget is.

"Sokkolva éreztem magam" - mondta a fiatal nő a denik.cz című cseh internetes lapnak. "Amikor megtalálták az ötödik gyermeket, elkezdtem sírni." Az ikerterhességen persze nem lepődött meg, mert mint kiderült, az ő és az élettársa családjában is előfordult már hasonló. Arra azonban egyáltalán nem számított, hogy ilyen különleges helyzetbe kerül. Állapotában sem tapasztalt semmi szokatlant, eltekintve attól, hogy a reggeli rosszullétek csak a negyedik hónap után múltak el.

Fotó: MTI

A fiatal nő, aki már bevonult a kórházba és vasárnapra vették előjegyzésbe császármetszésre, úgy tervezi, hogy az öt kisbabáját ugyanúgy szoptatni fogja, mint első gyermekét. "Tisztában vagyok vele, hogy a mesterséges mellétáplálásra is szükség lesz, de az első gyermekemet majdnem másfél éves koráig szoptattam, így a mostaniakkal is így szeretnék tenni" - mondta. A hátralévő néhány napban a kismama különleges gyógyszereket kap, amelyek felgyorsítják a magzatok tüdejének kifejlődését, a természetes születésig hátralévő időt ugyanis már nem bírnák ki a pocakjában.

Ráadásul a szülés nemcsak a lehetséges - bár remélhetőleg nem megvalósuló - szövődmények miatt tartogat izgalmakat az ifjú anyuka számára. A babák ugyanis minden erőfeszítés ellenére szemérmesen rejtegetik a nemüket, így csak annyit lehet tudni, hogy 2 fiú és egy kislány biztosan lesz, de a másik két apróság neme csak a szülés után lesz egyértelmű.

A természetes ötös terhesség esélye egy a több millióhoz.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.