Élelmiszerbiztonsági tanácsok útra kelőknek

Veszélyes lehet a csapvíz, a saláta, a fagylalt

Utazás előtt hasznos tájékozódni az adott ország és a leendő szálláshely higiénés viszonyairól és arról, hogy a csapvíz iható-e - ajánlja a Magyar Élelmiszer-biztonsági Hivatal. - Elsősorban a frissen sütött, forrón tálalt étel fogyasztását javasolják a hivatal munkatársai.

2008.06.18 06:37MTI

Az úgynevezett utazási hasmenés az útra kelők jelentős részének teheti tönkre a nyaralását. A megbetegedés okai az élelmiszerekben és italokban megtalálható, szabad szemmel nem látható baktériumok, vírusok és egyéb mikrobák, amelyek bélrendszeri fertőzést okoznak. Az átsütött étel is meglangyosodik a hosszú tárolás során, ezért a szobahőmérsékleten órákig tárolt készételek nagy veszélyforrást jelentenek. 

A gyümölcsök, saláták, sütemények, fagylaltok, a víz, a belőle készült jégkocka ugyancsak gyakori okozója a megbetegedéseknek. Ha a csapvíz nem biztonságos, jó ötlet vízforralót vagy fertőtlenítésre alkalmas szert vinni az útra. Szappant, kéztörlő és kézfertőtlenítő kendőt ugyancsak praktikus betenni a táskába. Az ételt csak tiszta, alaposan megmosott kézzel hasznos megfogni vagy tiszta szalvétával.


Ha rosszak a higiénés viszonyok, az evőeszközt is hasznos áttörölni, az ételnek pedig nem ajánlatos elfogyasztani a tányérral érintkező alsó rétegét. A gyümölcsök közül csak azokat érdemes fogyasztani, amelyek meghámozhatók. Utcán át árult, előre szeletelt gyümölcsöt vagy gyümölcslevet nem ajánlatos venni. A palackozott italok, ha előttünk bontják fel, és a sör, a tea, a kávé viszonylag biztonságosak. 

A főtt tojás biztonságos, de a rántotta kevésbé, mert nem biztos, hogy jól átsült. Egyes halak, kagylók még sülve is mérgezőek lehetnek. Soha ne igyunk utcai csapból, szökőkút vizéből, a csapvizet egyes országokban még fogmosásra sem szabad használni - emlékeztetnek rá a hivatal munkatársai. Már előzetesen praktikus tájékozódni arról, hogy az adott országba beutazáshoz szükséges-e, javasolt-e védőoltás beadatása, illetve betegségmegelőző célzattal gyógyszer szedése. 

Ha mégis bekövetkezett a hasmenés, hányás vagy a láz, súlyosabb esetben orvoshoz kell fordulni. Már az első tünetek megjelenésétől fontos a folyamatos folyadék- és sópótlás. A következő receptet ajánlja a MÉBIH az elveszített anyagok pótlására.: egy kávéskanál sót és hat kávéskanál cukrot kell tenni egy liter vízbe, és minden hasmenés és hányás után 1-2 decit inni belőle.

Kapcsolódó írások:

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.