Olyan, mintha sokkal öregebbek lennénk...

Legalább öt évvel kevesebbet él, aki dohányzik!

A dohányzás 5-10 évvel lerövidíti az ember életét egy egyszerű táblázatokból álló kutatás szerint, mellyel a tudósok a különböző halálozási okok kockázatait akarták bemutatni.

2008.06.15 10:01medipress.hu

Egy 55 éves cigarettázó férfi például ugyanakkora kockázattal fog meghalni bármilyen okból, mint egy olyan 65 éves férfi, aki soha nem dohányzott.

A diagrammot – melyet először 2002-ben publikáltak – most kiegészítették a legfrissebb amerikai halálozási adatokkal. Az egészségügyi kockázatokkal kapcsolatos információhalmazból gyakran nehéz megállapítani, hogy az egyén mekkora valószínűséggel halálozhat el egy bizonyos oknál fogva.

Dr. Steven Woloshin, a táblázatok kifejlesztője elmondja, hogy különösen ezért fontos, hogy az új diagramm két kérdést tesz fel: mekkora veszélynek vagyok kitéve és ez milyen más veszélyeket vonhat maga után.

A táblázat segít kiszámítani, hogy mekkora az esélye annak, hogy valaki életkor, nem és dohányzási szokásai figyelembevétel 10 éven belül különböző okokból elhalálozzon.

Férfiak és nők számára a kutatók két diagrammot készítettek: az egyik 1:1000 arányban kifejezeve tartalmazza a várható halál esélyét érrendszeri megbetegedés, rák, fertőzés, tüfőrák vagy baleset következtében olyanok esetében, akik dohányoznak, vagy nem dohányoznak.

A táblázat szekértők szerint végre egy lépés a kockázatok hatásos kommunikálása felé, a számok azonban önmagukban nem elegendők, szüség lenne egyénre szabott kommunikációs stratégiákra is.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.