Ha nem működik a testiség

Vágykeltők - Természetesen tökéletes szex

Az élet forrása és egyik legszebb ajándéka a szex, nélküle egy párkapcsolat nem teljesedhet ki. De mi van, ha megtaláltuk eszményi kedvesünket, és valamiért mégsem működik a testiség? Következzenek az okok és a megoldások...

2009.02.25 07:00ideal.hu

Teljesítményorientált világunk szexuális életünkre is hat, sajnos, nem éppen előnyére változtatva azt. Bármennyire civilizáltnak tartjuk is magunkat, még mindig kevesen érzik-értik, hogy a szexualitást tanulnunk kell. Nemi életünk fejlődését pszichológiai, kulturális és társadalmi tényezők alakítják születésünktől kezdve. Vagyis nem ösztönös, veleszületett sajátosságnak tudható be.

Az élet fricskája, hogy önmagában a jó szex kevés egy jól működő párkapcsolathoz, ám nélküle szinte lehetetlen. A "jól működő" kifejezés nem a minél többször, minél tovább átélt orgazmust takarja, hanem a mindkét fél számára megfelelő gyakoriságú, módú kielégülést. A jó csapatmunka a titok nyitja. Beszéljünk igényeinkről, kifogásainkról, mert így eljuthatunk a megoldásig. A főnyeremény kitartásunkért a szexualitás öröme, a boldog párkapcsolat forrása.

A hiba forrása

Alkalmanként bizony mindenkivel előfordul, hogy képtelen a nemi aktusra, vagy aktus közben nem úgy mennek a dolgok, ahogy szeretné. Felesleges ilyenkor a kudarcélménybe temetkezni, és máris a legrosszabbra gondolni! A szexuális aktus alapvetően négy fázisra oszlik: vágy, izgalom, kielégülés, megnyugvás. A szakemberek az első három fázisban keresik a hibák forrását.

- A férfiak gyakran szoronganak, talán nem lesznek képesek az ágyban megfelelni. Ez pedig olyan méreteket ölthet - főleg, ha a kudarc a múltban egyszer már bekövetkezett -, hogy valóban képtelenek teljesíteni. Az önmaga farkába harapó kígyó esete ez: minél intenzívebb a szorongás - "megint nem sikerült!" -, annál nagyobb az esély a kudarcra.

mpotenciáról
akkor beszélhetünk, ha a közösülési kísérletek huszonöt százalékában nem jön létre megfelelő mértékű erekció, az esetlegesen tomboló szexuális vágy ellenére sem elég merev a pénisz.

Mi okozhat zavart? A munkahelyi stressz, kapcsolati félelmek, csalódottság, ezek mind-mind pszichésen befolyásolják a férfi nemi erejét, de emellett számos fizikai betegség is kiváltó ok lehet. A negyven alatti férfiak esetében többnyire lelki eredetűek a panaszok, a kor előrehaladtával viszont a következő betegségek is potenciazavart okozhatnak: cukorbetegség, keringési zavar, túlsúly, alkohol és cigaretta, egyes gyógyszerek mellékhatásai, érelmeszesedés, idegrendszeri megbetegedések és vérellátási zavar.

Korai magömlésről
akkor beszélhetünk, ha az ondó kilövellése még a hüvelyi kapcsolat előtt, vagy közvetlenül utána bekövetkezik. Miután a magömlés bonyolult központi idegrendszeri - agyi - szabályozás alatt álló reflex, okai gyakran innen erednek. De előfordulhatnak gyulladásos okok is. Ez utóbbiak közé tartozik - többek között - a húgycső- és prosztatagyulladás, a fityma- és makkgyulladás.

Gyakran lelki, tanuláslélektani okokkal, gyermekkorra visszavezethető tapasztalatokkal is magyarázható a probléma, s ez ritkán szűnik meg magától.

- A nők jellemzésére használt frigid jelző a szexuális kívánalmak teljes hiányát jelenti. Ebben az esetben nem beszélhetünk pusztán fizikai korlátokról, hiszen maga a vágy az, ami elkerüli a frigid nő testét és lelkét. Főként a lélekben keresendő a vágy hiányának magyarázata. A súlyos depresszió hosszan tartó, de nem végleges frigiditást okozhat, ahogy a kapcsolati válság, a partner elvesztésétől való félelem, az önbecsülés hiánya is.

Egyes súlyos betegségek is a vágy csökkenéséhez vezethetnek: nőgyógyászati gyulladások, műtéti beavatkozások, illetve a napjainkban oly gyakori jelenség, a gombásodás. A nemi vágy csökkenéséhez hozzájárulhat még a hormonális változás, a fogamzásgátlók szedése, a dohányzás, az alkoholfogyasztás, a helytelen táplálkozás is. Előfordulhat, hogy a fájdalmas szexuális közösülések megismétlődése ellen védekezik a szervezet a libidó blokkolásával, avagy vaginizmussal, ami a hüvely akarattalan görcse, s megakadályozza a behatolást.

[1/2]next
  1. 1. oldal
  2. Segítség Aphrodité kertjéből

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.