Állatok ezrei rohannak ilyenkor világgá

Szilveszterkor és újév napján mindenki tartsa biztonságos, zárt helyen állatait!

A Noé Állatotthon Alapítvány arra kéri az állattartókat, hogy kedvenceiket szilveszterkor és újév napján tartsák biztonságos, zárt helyen.

2012.12.27 17:08MTI

Karácsony után lehetőleg már csak pórázon sétáltassanak, és ha tudják, hogy az állat félős, jó előre kérjenek számára nyugtatót az állatorvostól. A Noé Állatotthon csütörtökön az MTI-hez eljuttatott közleményében kiemelte: a szilveszteri petárdázáskor az egyéb, kisebb hanghatással járó pirotechnikai termékek is sokkolóan hathatnak a házi kedvencekre, emiatt minden évben állatok ezrei rohannak világgá. 

Az alapítvány azt ajánlja, hogy a következő néhány napban mind a kutyák, mind a macskák nyakában folyamatosan legyen nyakörv és a gazda adatait tartalmazó biléta. Mivel a biléta is leeshet a menekülés közben, a legbiztosabb megoldás a mikrochip, amelynek beültetése január elsejétől egyébként is kötelező. A chip beültetését állatorvos végzi, a törvényben meghatározott maximum 3500 forintos áron.
 
A Noé Állatotthon Alapítvány külön bejelentő e-mail címet üzemeltet az érintett időszakban, és folyamatosan fogadja az állatukat elvesztők és a becsületes megtalálók bejelentéseit, önkénteseik egész éjjel és a következő napokon is segítik a kutyák hazajutását, továbbá a bejelentéseket Facebook-oldalukon is megosztják. 

Az elveszett állatok gazdáinak azt is javasolják, hogy keressék fel Budapesten a IX. kerületben a Fővárosi Közterület-felügyelet Állategészségügyi (Ebrendészeti) Telepét az Illatos úton. Az Orpheus Állatvédő Egyesület közleményében jelezte, hogy az elveszett házi kedvenc keresésére ingyenes, fényképes lehetőséget adnak.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.