Sárkány ellen Facebook post

A közösségi hálózatok lesznek az új gyógyszerek

Úgy tűnik, a digitális korban komoly szerepet játszanak a közösségi hálózatok posztjai és tweetjei a betegségek megelőzésében.

2012.12.04 16:08ma.hu

A Kansas State University vezette kutatócsoport olyan eszközként tekint a közösségi hálózatokra, mint ami segíthet betegségek terjedésének megelőzésében. A kutatók azt vizsgálják, vajon a hatóságoktól vagy egy megbízható személytől jókor érkező poszt lehet-e olyan hatékony, mint az influenzaoltások, a kézmosás vagy a zsebkendőbe tüsszögés.

“A fertőző betegségek komoly problémát jelentenek, és hagyományosan rengeteg halál jár a nyomukban” - mondta Faryad Sahneh az egyetem elektromérnöki doktorjelöltje, aki a járványok terjedését modellezi annak érdekében, hogy megoldást találjon a megelőzésre.”Az utóbbi évtizedekben jelentős fejlődésen estek át a gyógyszerek és az oltások, ami rengeteg élet megmentését eredményezte. De most a kommunikáció és az informatika forradalma zajlik, amit véleményünk szerint fel lehetne használni arra, hogy létrehozzunk egy olyan társadalmat, ami jobban odafigyel a fertőző betegségek elleni védekezésre” - tette hozzá Sahneh.

A férfi a projekten együtt dolgozik Cateria Scoglioval, az összetett hálózatok szakértőjével, Gary Brase pszichológiaprofesszorral, aki a döntéshozás folyamatát vizsgálja, valamint Walter Schumm családtudományi professzorral. Scoglio szerint az, hogy a résztvevők különböző szakterületekről érkeztek segíti a csapatot a valós emberi viselkedés átfogóbb és pontosabb modelljének elkészítésében. Brase például azt méri fel, milyen közösségi hálózatokat használnak az egyetemista korúak és hogyan védekeznek a betegségek ellen.

Az eredmények szerint a résztvevők nagy része elsősorban a Facebook-on keresztül szerez információt, valamint néhány más közösségi oldalról. Ráadásul a megkérdezettek nagy többsége hajlandó lenne több óvintézkedést tenni, például a vitamint szedni, megelőző oltásokat beadatni vagy gyakrabban kezet mosni, ha erre megkérnék őket. “Ugyanakkor, amire nem hajlandóak az a családdal és a barátokkal történő érintkezés csökkentése” - mondta Brase.

„Ha belegondolunk, miképpen terjednek a betegségek az egyik legjobb dolog, amit csinálhatsz, ha nem kerülsz kapcsolatba emberekkel. De ez az a dolog, amire az emberek nem hajlandóak” - tette hozzá Barse. Amellett hogy információt gyűjtenek az emberi viselkedésről a csapat megpróbálja felmérni, milyen különbözőcsoportokat kell elérni a közösségi hálózatokon keresztül.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.