Komplikáció nélkül jött világra

Megrázó! Túlélte az abortuszt egy magzat Nagy-Britanniában

Túlélte az abortuszt egy nyolchetes magzat Nagy-Britanniában, és hónapokkal később komplikáció nélkül, csak kisebb fokú veseműködési rendellenességgel jött világra.

2008.06.06 19:59MTI

Jodie Percival, a dél-angliai Nottinghamshire-ben élő édesanya annak idején azért döntött terhessége megszakítása mellett, mert attól tartott, hogy a baba - első két gyermekéhez hasonlóan - vesefejlődési rendellenességgel jöhet világra. Percival első gyermeke öröklött vesebetegségben halt meg, második fia pedig súlyos vesekárosodással született, és jelenleg egy vesével él.
 
A nő fogamzásgátló tabletta szedése mellett esett teherbe. A Daily Mail brit napilapnak elmondta: szörnyű érzés volt a terhesség megszakítása mellett dönteni, ám nem tudta elviselni annak gondolatát, hogy még egy gyermekét elveszítheti. Néhány héttel a beavatkozás után Percival mozgást érzett a hasában, ezért felkereste az orvosát, aki közölte vele: 19 hetes terhes. 

A 25 éves nő alig tudta elhinni, hogy ez ugyanaz a terhessége, amelyről azt gondolta, hogy megszakíttatta. Első dühében felháborodott levelet írt a kórháznak, amely válaszában bocsánatot kért tőle, és azzal védekezett, hogy ez kifejezetten ritka jelenség. A Fox News amerikai hírtelevízió orvosszakértője szerint Percival esete közel sem egyedülálló. 

A terhesség korai, hatodik, hetedik vagy nyolcadik hetében elvégzett abortuszok során előfordul, hogy az orvos nem tudja eltávolítani a magzatot, amely ilyenkor - az anya tudta nélkül - tovább fejlődik - mondta Manny Alvarez. A sikertelen terhességmegszakításoknak az a veszélye, hogy a baba károsodással fejlődhet tovább, ezért szükségesek ilyenkor az utóvizsgálatok. 

A terhesség felfedezése után készült ultrahangfelvételek kimutatták, hogy a magzatnak rendellenesen fejlődik a veséje. A kisbaba végül három héttel idő előtt született meg tavaly novemberben. Bár veséje nem teljesen egészséges, az orvosok szerint a betegsége nem túl súlyos, és várhatóan normális életet tud majd élni.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.