Tralalalala

Éneklő kórházak enyhítik a fájdalmat Bajorországban

Az éneklés pozitív hatásait kihasználva dalolva gyógyítja pácienseit a pszichiátriára, pszichoterápiára és pszichoszomatikus orvoslásra szakosodott kórház a németországi Werneckben, Bajorországban.

2012.11.03 17:59MTI

Az intézmény az Éneklő Kórházak szövetségének egyik tagja. A nemzetközi hálózat célja, hogy növeljék az emberek jó közérzetét szakmai vezetés mellett megrendezett dalkörökkel.

"Aki együtt énekel a többiekkel, jobban fogja magát érezni. Bár a terápia után senki sem dobja el mankóit és kiáltja ki magát gyógyultnak, felismerheti, hogy az éneklés milyen pozitív hatásokat hoz az életébe" - mondta el Paul Strobel terápiavezető.

Az éneklés testre és lélekre gyakorolt pozitív hatását számos tudományos tanulmány bebizonyította már. Felpezsdíti a légzést, így a test és az agy oxigénellátása javul. A dalolás erősíti az immunrendszert és a tesztoszteronszint csökkentésével mérsékli az agressziót is - mondta el Tonius Timmermann, az Augsburgi Egyetem munkatársa.

Ráadásul az énekléssel növekszik az endorfintermelés is: ez a boldogsághormon fájdalomcsillapító és hangulatjavító hatással rendelkezik. A jobb vérellátás mozgékonyabb végtagokat, kevesebb gyomorsavat, stabilabb vérkeringést jelent.

A wernecki dalkör nemcsak a pácienseknek szól, hanem "kívülről" is várnak csatlakozókat. Ez talán a pszichiátria iránti ellenérzések leépítésben is segíthet - véli Strobel.

Az Éneklő Kórházak hálózata szociális otthonokra, fogyatékosokkal foglalkozó intézményekre és óvodákra is kiterjeszti munkáját.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.