Tényleg csak a csikk marad

A szegények cigarettája tovább ég

A Wellingtoni Otago Egyetem egészségügyi tanulóinak felmérése szerint a szegényebb külvárosi kerületekben élők tovább szívják a cigarettájukat, mint gazdagabb társaik.

2008.06.03 11:45medipress.hu

A Wellingtoni Otago Egyetem egészségügyi tanulóinak felmérése szerint a szegényebb külvárosi kerületekben élők tovább szívják a cigarettájukat, mint gazdagabb társaik.

George Thomson és Nick Wilson kutatásuk során közel 3500 cigarettacsikket gyűjtöttek össze Wellington utcáiról annak érdekében, hogy kiderítsék melyik városrészben élők dohányoznak a legtöbbet.

Eredményeik szerint a szegényebb külvárosi kerületek (Cannons Creek és Naenae) lakói tovább szívják a cigarettájukat (azaz közelebb a csikkhez), mint a gazdagabb kerületekben élők.

"A szegényebbeknek kevesebb pénzből kell gazdálkodniuk, így a dohányzásra is kevesebb jut" - nyilatkozta Dr. Thomson. A kutatók szerint a szegényebb kerületekben lakók átlag 75 százalékkal tovább szívják a cigarettát, mint a gazdagabbak.

"Bár a gazdagabbak kevesebb ideig szívják a cigarettát, ők a több pénz miatt megtehetik, hogy többet vásároljanak, ezért a nikotinbevitel a szegényebb és gazdagabb dohányosok körében közel azonos" - nyilatkozták a kutatók.

A szegényebb dohányosoknak általában nehezebb leszokniuk a dohányzásról, az ő életükben ugyanis több a stressz és a nehézség, ami nehezíti a nikotinfüggőség megszűntetését.

"A szegényebb kerületek lakóinak ezért külön segítséget kell nyújtanunk a leszokásban, különböző leszokást segítő programok keretében" - nyilatkozták a kutatók.

A tanulmány eredményeinek részletes leírása a 'Nicotine and Tobacco Research' című lapban olvasható.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.