Elektromos sokk jelenti a megoldást a felfekvésre

Villamos nadrágot vezetnek be a kórházakban?

A felfekvés nagyon gyorsan kialakul és nehezen kezelhető, de hála az okos alsóneműnek, van megoldás a problémára.

2012.10.20 17:19Konrád - ma.hu

A nyomási fekély vagy közismertebb nevén a felfekvés akkor alakul ki, ha a bőrre hosszabb ideig folyamatosan nyomás helyeződik. Ilyenkor a bőr alatti területeken és magán a bőrön is helyi sérülések keletkeznek. Természeténél fogva a betegség elsősorban az ágyhoz kötött embereknél üti fel a fejét, akik hosszabb ideig fekszenek mozdulatlanul.

Egyes felmérések szerint a kórházban kezelt - főleg idős korú - betegek akár 5-10 százalékánál is felfekvés alakulhat ki, de súlyosan érintettek azok mozgássérültek is, akik idejük nagy részét kerekesszékben töltik. A megelőzésnek sok módja van, a legújabb egyenesen Kanadából érkezik és nem más, mint egy olyan alsónemű, ami időnként megrázza a viselőjét.

A Calgary Egyetem orvosai 37 gerincsérült beteg részvételével hajtották végre kísérletüket, amely során mindkét farpofára két-két elektromos tappancsot helyeztek. Ezek egy hónapon keresztül napi tizenkét órában, 10 percenként, 10 másodpercig tartó alacsony áramütésekkel stimulálták a viselőjüket. A hónap letelte után megállapították, hogy egy betegnél sem alakult ki felfekvés.

Valóban úgy tűnik, hogy az öv alatti sokkolás hatékony megelőző gyógymód, hiszen átveri a testet, ami úgy érzi, hogy valamiféle mozgás történt. Robyn Rogers kutató szerint azt remélik, hogy ez az új módszer hatékony megoldást nyújt majd a felfekvés megelőzésében, hiszen 1940 óta nem sikerült igazán működő módszert kitalálni. A következő lépés, hogy nagyobb célcsoporton is leteszteljék és ha sikeres lesz, a könnyen felvehető és használható elektromos alsónemű elterjed majd a világ kórházaiban.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.