Csoportterápia stroke után

A stroke maradványtüntete kommunikációs zavar lehet

A beszédzavarral küszködő stroke-os betegek 90 százaléka Nagy-Britanniában nem kapja meg a kellő segítséget.

2008.06.01 08:14MTI

A Stroke Szövetség adatai szerint a szigetországban évente 150 ezer embert súlyt agyi érkatasztrófa, a túlélők harmadánál a betegség maradványtüneteként kommunikációs zavarok lépnek fel - olvasható a BBC News hírei között A beszédzavarokkal vagy szövegmegértési gondokkal küszködőknek stroke-szakember irányításával csoportterápiát szerveznek.

A fejlesztőfoglalkozásokon a betegek beszédét igyekeznek javítani. Olyan esetben, amikor a beszédközpont kiterjedt sérülése miatt ez lehetetlen, a szakemberek segítenek a pácienseknek elsajátítani a jelbeszédet, hogy tudjanak kommunikálni.

A Stroke Szövetség adatai szerint azonban évente mindössze 1300 beteg, a rászorulóknak mintegy 12 százaléka jut segítséghez kommunikációs gondjainak leküzdésében. Mint Joe Korner, a Stroke Szövetség képviselője rámutatott, mindenkinek szüksége van a kommunikációra. Beszéddel, jelekkel, vagy akár szemhunyorítással, de kulcsfontosságú, hogy a beteg megértesse magát másokkal. "Az alapvető kommunikációs képességeit elvesztő személy némasága börtönébe zárva depresszióba esik" - mutatott rá Joe Korner.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.