Őssejt beültetés agyi katasztrófák javítására

Emberi őssejtektől gyógyultak a stroke-os patkányok

Humán embriókból származó őssejtekből állítottak elő agysejteket kaliforniai kutatók, mellyel patkányok stroke által kiváltott agykárosodását gyógyították. Az emberi teszteket öt éven belül tervezik.

2008.02.21 13:49MTI

Az agyi katasztrófák utáni állapotot javíthatja az őssejt beültetés, melyben újabb lépést tett előre a kaliforniai Stanford Egyetemen Gary Steinberg csoportja. Az embrionális őssejtek "mindentudó", úgynevezett omnipotens sejtek, melyekből az emberi test többi sejtje és szövete kifejlődik. 

A Stanford kutatóinak keddi közleménye szerint a sejtátültetés eredményeképpen a stroke miatt sérült patkányok visszanyerték végtagjaik mozgási képességét. A humán embrionális őssejtekből először idegi őssejteket tenyésztettek, melyek a patkányokba ültetve neuronokká és még két másik típusú agysejtté alakultak. 

A tíz patkányon végzett kísérlet leírását a Public Library of Science tudományos internetes honlapon tették közzé. A kutatók szerint a beültetett sejtek megtalálták a sérült területet és megfelelően beépültek a környező agyszövetbe. Egyetlen alkalommal sem vált ellenőrizhetetlenné a folyamat, nem alakultak ki tumorok - állítják a kutatók. A normálishoz közeli állapotot sikerült újra elérni az állatok mozgásában. 

Az agyi katasztrófák egy részénél vérrög zárja el a véráram útját az érben, így egyes agyterületek az előállt oxigénhiány miatt elhalnak. Más esetben az erek elszakadása miatt agyvérzés jön létre, a környező agyszövetekbe beszivárog a vér, mely szintén akadályozza feladatai ellátását. Az elhalt agysejtek, agyi terület által irányított funkciók ilyenkor kiesnek, ezért sokszor mozgás- és beszédképtelenné válik a beteg.
 
Az elvesztett funkciók visszaállítására patkányoknál elért eredmény reményt keltőek, ám a patkány nem ember - teszi hozzá Steinberg maga is. A felhasználatlan humán embriókból származó embrionális őssejtek gyógyászati alkalmazása körül ével óta nem csitul az etikai vita, így ez is hátráltathatja a módszer emberi alkalmazását.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.