Alacsony zsírtartalmú ételek kellenének...

Túl sok a szénhidrát: Mit egyenek a gyerekek?

A gyermekorvosok és a védőnők véleménye megegyezik abban, hogy a gyerekek túl sok egyszerű szénhidrátot fogyasztanak. A zsiradék bevitelre vonatkozóan, javaslatuk szerint a gyermekek számára alacsony zsírtartalmú élelmiszereket kell biztosítani, megfelelő energia-bevitel mellett.

2008.05.31 11:30MTI OTS-Hírvonal

A megkérdezettek közel 1/5-e említette még a vitaminbevitelt, a kevesebb zsiradékbevitelt és a növényi/állati zsírok arányaira való odafigyelést.

A zsiradékok fogyasztásával kapcsolatban az orvosok és védőnők 2/3-a inkább a növényi zsiradékok fogyasztását javasolja, 1/3-uk pedig fele-fele arányban a növényi és állati zsiradékokat (a telítetlen zsírsavak a napi zsírszükséglet kétharmadát kell, hogy biztosítsák).

A telítetlen zsírsavakat tartalmazó élelmiszerek közül a védőnők legnagyobb arányban a margarin (32%), a hal (29%), az olíva olaj (27%), a hidegen sajtolt növényi olaj (25%), és a sovány húsok (28%) fogyasztását javasolják, de megemlítették az olajos magvakat is.

Az orvosok közül legtöbben (37%) a halat, az olíva olajat (28%), a margarint (21%), és egyéb növényi olajat (15%), valamint a szárnyasokat, és az olajos magvakat sorolták fel telítetlen zsírsavakban gazdag élelmiszer forrásként.

Tájékoztatás, hitelesség - Nagyranövök Mozgalom

Az egészséges, kiegyensúlyozott táplálkozással, étkezési szokásokkal foglalkozó szervezetek, kezdeményezések ismertsége nem kellő a szakorvosok és védőnők körében.

Az általuk ismert kezdeményezéseket, köztük az Országos Egészségfejlesztési Intézet (OEFI) neve által fémjelzett Nagyranövök Mozgalom célkitűzéseit az orvosok és a védőnők közepesen hitelesnek, illetve hitelesnek tartják.

A kérdőíves felmérés eredménye rámutat azokra a kérdéskörökre és problémákra, melyek közös megoldást igényelnek a megvalósításban a táplálkozási szakemberek, gyermekorvosok, védőnők, és szülők együttes közreműködésével.

A magyar 6-12 éves gyermekek étkezési szokásaival a gyermekorvosok és védőnők nincsenek megelégedve, jogosan, mielőbb cselekvésre van szükség. A szakemberek szerint a gyermekkori táplálkozási szokások kialakulását legerősebben a család befolyásolja.

Számukra érdemes olyan rövid üzeneteket megfogalmazni, melyet a gyermekgyógyászok és a védőnők egységes álláspontja is tükröz, pl. a kiskorú gyermekek egészséges táplálkozásának elengedhetetlen feltétele a több rost- és vitamin bevitele, a cukor- és só fogyasztás csökkentése, a növényi zsiradékok fogyasztása az állati zsiradékok helyett.

A hiteles és megfelelő tájékoztatás szerepe a szakemberek szerint elengedhetetlen. A megkérdezettek az egészséges táplálkozást hirdető mozgalmakról többnyire keveset tudnak, ami segíthetné mind a szülőket, mind a szakembereket az adott témában.

prev[2/2]
  1. 1. oldal
  2. 2. oldal

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.