A PET-CT diagnosztika lényege és előnyei

Utazás a koponyánk körül

A PET-CT vizsgálat elvégzése akkor indokolt, ha olyan új információhoz juttatja a kezelő orvost, amelyet más vizsgálat segítségével nem, drágábban, vagy csak később szerezhet meg

2012.10.01 14:15napidoktor.hu

Előnyös tulajdonságai miatt a PET-CT használata terjedt el a hazai és a nemzetközi gyakorlatban. A PET-CT minden eddigi képalkotó vizsgálatot mind szenzitivitásában, mind specificitásában felülmúl, ezért mielőbb helyet követel magának az utánkövetési folyamatokban is. Terápiás válasz értékelésekor a PET-CT a funkció ábrázolásával egyedülálló lehetőségeket jelent az orvosok számára.” (Neuro-Spect és PET: További lehetőségek PET-CT: Alkalmazások és feltételei - Dr. Borbély Katalin)

Minden diagnosztikus eljárás, így a PET-CT vizsgálat elvégzése is akkor indokolt, ha olyan új információhoz juttatja a kezelő orvost, amelyet más vizsgálat segítségével nem, drágábban, vagy csak később szerezhet meg, illetve amelynek alapján a beteg kezelésével kapcsolatos döntést lehet hozni vagy a kezelés hatását pontosan lelehet méri.

A PET-CT vizsgálattal minden eddiginél  érzékenyebbenfelderíthetőka rosszindulatú daganatok és akezelés hatására bekövetkezett biológiai változások is. Jó példa erre, hogy a daganatsejtekben kemoterápia hatására már akkor észlelehető az anyagcseremegváltozása, mikor a daganat mérete még változatlan. A kezelt daganatkedvezőesetben elhal, elpusztulnak a daganatos sejtek, kedvezőtlen esetben a terápia ellenéreis a daganatos sejtek burjánzásafolytatódik. Ez utóbbi esetben változtatni kell a kezelés módján vagy intenzitásán.

TUDJ MEG TÖBBET A PET-CT-RŐL!

Ez pedig minél korábban megtörténik, annál kedvezőbbek a kilátások. A PET-CT minden vizsgálatnál korábban jelezheti egy onkológiai kezelés hatékonyságát is, mivel rendszerint többfajta kezelési mód áll rendelkezésre, ésminden daganat individuálisan reagál a kezelésekre. ”A ráknak géniusa van”- mondta dr. Zsebők Zoltán.

A PET-CT vizsgálatnak másik nagy előnye, hogy a pozitron sugárzó  izotópok a szervezetben normál körülmények között is meglévő atomok izotópjai / C -11, O-15, N-13 és a F-18 / melyek a szervezetben nem sugárzó formában mindenütt előfordulnak, és így gyakorlatilag minden, a szervezetben végbemenő biokémiai, élettani folyamat megjeleníthető a segítségükkel. 18F-FDG-glukóz (fluoro-dezoxi-glükoz) a szöveti anyagcserét jelzimivel a működő sejtek felveszik a fluor izotóppal jelöltcukor származékot.

Az agy, és a működő izmok a legnagyobb cukorfelhasználók élettani körülmények között. Rosszindulatú daganatokban a cukor felvételének sebessége megváltozik, a beteg rész a sok cukrot halmozfel. Fontos azonban tudni hogy, nem minden daganat halmoz glükózt, és a halmozók között is eltérő annak mértéke. Más-más az agy anyagcsere térképe a PET felvételeken epilepsziában, demenciában, vasculáris betegségekben illetvepszihiátriai kórképekben.

Melyek azok a nem daganatos betegségek, melyeknél ugyancsak a PET-CT vizsgálattól várhatjuk azt az információt, amelyet a többi vizsgáló eljárás csak később ad meg?Az Alzheimer-kór a demencia (kóros elbutulás) leggyakoribb oka, amely a 65 éves népesség mintegy öt-tíz százalékát érinti. Előfordulása az életkor növekedésével egyre gyakoribb.

Az Alzheimer-kór az agysejtek pusztulásával járó progresszív betegség, amelynek tünetei jellemzően 40 éves kor felett jelentkeznek.A kezdetben enyhe emlékezetzavart a memória további romlása követi, ezután a problémamegoldó gondolkodás károsodik, majd a napi tevékenységek is zavarttá válnak, megváltozik a viselkedés. A betegek végül önellátásra képtelenné válhatnak, és emiatt állandó gondozásra szorulhatnak.

A PET-CT vizsgálat jelenleg a legérzékenyebb és legmegbízhatóbb módszer, amelynek segítségével az Alzheimer-kór már olyan korai szakban is felismerhető, amikor a beteg maga még nem is észleli a memória-zavart. A diagnózis pontos felállításához a képalkotó vizsgálat mellett a memória, a konstruktív gondolkodás és a viselkedés megítélésére alkalmas neuropszichológiai teszteket is el kell végezni, és ezek eredményét össze kell vetni a képalkotó és kémiai laboratóriumi vizsgálatok eredményével.

A korai diagnózis haszna, hogy a demenciák súlyosbodása gyógyszerekkel és szakszerű foglalkoztatással lassítható, ezáltal a betegek életminősége javul.


Amennyiben a vizsgálatok Alzheimer-kórra utalnak, az eredményekből következtetéseket lehet levonni a betegség várható kórlefolyására is. Talán még ennél is fontosabb, hogy a módszer segítségével elkülöníthetőek a demencia típusok; felismerhető az un. amnesztikus MCI, a vérellátás károsodására visszavezethető (vaszkuláris) demencia, a normál öregedés és bizonyos egyéb idegszövet károsodás miatt kialakuló demenciák is. Egyes esetekben fény derülhet arra is, hogy a tünetek mögött nincs visszafordíthatatlan szervi eltérés. A tapasztalt funkciócsökkenés lehet csupán más betegség - például depresszió tünete (ún. depressziós pszeudodemencia) - és annak kezelésével gyógyítható.

A területen folyó intenzív kutatások iránya alpján remélhető, hogy a PET-CT vizsgálatok hamarosan a pszichoterápiás kezelések útjelzői is lesznek. Tények bizonyítják, milyen nagymértékben határozza meg a beteg sorsát az időben elvégzett PET-CT, mennyi többlet információt kap a kezelőorvos az optimális kezelés megválasztásához. Nem beszélve arról, hogy a korán felállított pontos diagnózis hány más vizsgálatot tesz feleslegessé a beteg számára - Dr Borbély Katalin, Dr. Dabasi Gabriella, Dr. Alföldy Ferenc publikációi nyomán.

A Pozitron-Diagnosztika Központban igénybe vehető vizsgálatok: PET-CT rákdiagnosztika, Cardio-CT, Szív-PET, UH-vizsgálatok (nyaki erek duplex, valamint hasi-, kismedencei szervek és lágyrészek vizsgálata), hagyományos CT vizsgálatok, komplex kardiológiai kivizsgálás (EKG,UH,Doppler, terheléses vizsgálatok), Alzheimer-kór korai diagnosztikája, neurológiai szakambulancia, labordiagnosztika (prevenció, tumor diagnosztika, allergia vizsgálatok), menedzserszűrések.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.