Hányinger, fájdalom a bal karban

Sokan nem ismerik a szívinfarktus tüneteit

Sok szívbeteg ember nincs tisztában az infarktus jeleivel, holott kockázatuk ötször-hétszer nagyobb, mint azoké, akiknek nem volt még problémájuk a szívükkel - közölték a héten amerikai kutatók.

2008.05.29 09:00MTI

A tünetek között lehet hányinger, fájdalom az állkapocsban, mellkasban és a bal karban. A kórházban töltött idő rövidülése, és a külső kezelések felé való elmozdulás csökkentette a páciensek megfelelő felkészítését is. Kathleen Dracup, a Kalifornia Egyetem munkatársa 3522 pácienst kérdezett ki kollégáival az Egyesült Államokban, Ausztráliában és Új-Zélandon, akiknek korábban volt már szívinfarktusa, vagy átestek valamiféle, szívproblémájukkal kapcsolatos beavatkozáson, például koszorúér-tágításon.

Ezeknek az embereknek a 44 százaléka gyengén szerepelt az igaz-hamis típusú teszten, amellyel azt mérték fel a kutatók, ismerik-e a szívinfarktus tüneteit. A legjobb válaszokat a nők, a rehabilitációs programban résztvevők, a magasabban képzettek, a fiatalabbak, és azok adták, akiket szívgyógyász szakember kezelt, nem családorvos.

A szívinfarktust elszenvedőnek jobb az esélye a túlélésre, ha a kezelése egy órán belül megkezdődik, de a páciensek többsége a tünetek jelentkezésétől számított 2-3 óra elteltével kerül csak kórházba - írják az Archives of Internal Medicine című szaklapban megjelent tanulmány szerzői. A kutatók megjegyzik, hogy azok az emberek, akiknek már volt szívinfarktusa, a felmérések szerint nem fordulnak gyorsabban segítségért, mint azok, akik első alkalommal tapasztalják a jeleket.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.