A perifériás érbetegség előrejelzés!

Alsó végtagi érszűkület után szívinfarktus?

A súlyos szívinfarktus vagy szélütés előrejelzője a perifériás érbetegség, ismertebb nevén érszűkület - derült ki az EReink Védelmében (ÉRV) program első vizsgálatán.

2008.04.10 07:39hazipatika.hu

Magyarországon körülbelül 400 ezer embernek van érszűkülete, a betegség 50 éves kor felett a leggyakoribb. Mivel hosszú ideig nem okoz tünetet, ezért a diagnózis felállítása éveket késhet, pedig összefüggés van a perifériás erek állapota, illetve a szív- és érrendszeri betegségek között. A nemzetközi statisztikák szerint normál, tünetmentes társaikhoz hasonlítva az érszűkületes betegeknek kétszer nagyobb az esélye a szívinfarktus vagy szélütés bekövetkezésére, felismerés és kezelés nélkül a betegek közel egyharmada 5 éven belül meghal.

Mindemellett maga a perifériás érbetegség is veszélyes, hiszen ha nem kezelik, akkor előbb a járás válik nehézzé, később pedig amputációra is sor kerülhet, mert a láb szövetei az oxigénellátás elégtelensége miatt elhalnak. A betegség megelőzése és a felvilágosítás érdekében ÉRV néven 5 éves szűrőprogram indult.

Az 1 éven keresztül tartó első szakaszban olyan 50-75 éves férfiakat és nőket kívánnak megvizsgálni, akik bármely okból a centrumokban megjelentek. A vizsgálatba eddig több mint 13 ezren kerültek be, a betegek átlagéletkora 61,8 év. Az eddig feldolgozott adatok szerint 15 százalékuknak van érszűkülete.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.