Ártott nekik a menza

Az iskolában zabáltak - fogynak a diákok

Eredményes az iskolai büfék kínálatának szabályozása az érintett amerikai államokban.

2012.08.14 14:06MTI

Az iskolai büfék kínálatát szabályozó, egyes amerikai államokban alkalmazott szigorú szabályok eredménye lehet, hogy csökkent a gyerekkori elhízás aránya - állapították meg amerikai kutatók.

A Pediatrics című szakfolyóiratban megjelent tanulmányhoz negyven amerikai állam 6300 diákjának adatait elemezték. A tanulmány 2003-as kezdetekor 27 vizsgált államban nem szabályozták a területet, hétben enyhe előírások voltak, hatban pedig szigorú szabályok írták elő az iskolákban forgalmazható ételek és italok választékát.

A gyerekek testsúlyát és magasságát először 2004 tavaszán mérték meg, amikor az ötödik osztály végén jártak, majd három évvel később, 2007 tavaszán, amikor nyolcadik osztályosok voltak. Az összehasonlítás kedvéért a kutatók több adatbázist is átvizsgáltak, valamint az egyes államok iskolai étkezésre vonatkozó előírásait.

A tanulmányban szereplő gyerekek a követés három éve alatt kevesebb súlyt szedtek magukra azokban az államokban, ahol szigorú szabályok voltak érvényben az iskolai büfék választékára vonatkozóan, mint azokban az államokban, ahol megengedték a snackek és cukrozott üdítők iskolai forgalmazását is.

A tanulmány kezdetekor a szigorú szabályokkal rendelkező államokban tanuló ötödikes diákok 39 százaléka volt túlsúlyos. Ez az arány 34 százalékra csökkent a három év elteltével. Hasonlóan csökkent az elhízott gyerekek aránya is: a kezdeti 21 százalékról 18 százalékra.

Ugyanez nem volt érvényes azokra az államokra, ahol nem szabályozták az iskolai büfék választékát, az itt élő ötödikes gyerekek 37 százaléka volt túlsúlyos, 21 százaléka pedig elhízott, és ezek az arányok lényegében változatlanok maradtak a vizsgálat három éve alatt.

A legutóbbi adatok szerint az Egyesült Államokban az elemi iskolába (1-5. osztály) járó gyerekeknek átlagosan 20 százaléka számít elhízottnak.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.