AIDS-világkonferencia

HIV: a fekete melegek vannak nagyobb veszélyben

A fekete homoszexuális és biszexuális férfiak körében 50 százalékkal magasabb a HIV-fertőzés aránya, mint a fehérek körében - derül ki egy amerikai kutatásból.

Nézze meg a képeket, így támad a vírus! >>> képgaléria

2012.07.24 12:44MTI
KATT a képre >>>

Ugyanabban a közösségben a 30 év alatti férfiak körében is magasabb a fertőzöttek aránya.

A washingtoni AIDS-világkonferencián ismertetett kutatás szilárdabb bizonyítékokkal támasztja alá azokat a korábbi becsléseket, amelyek szerint a férfiakkal nemi kapcsolatban álló fiatal fekete férfiak jelentik az amerikai AIDS-járvány által érintettek zömét.

A kutatók szerint az amerikai fekete homo- és biszexuálisok között az általános fertőzöttség aránya verseng a szerzett immunhiányos betegségtől leginkább sújtott fekete-afrikai országokéval.

"Megdöbbentem és aggódom" - mondta Carlos del Rio, az atlantai Emory Egyetem kutatója, a tanulmány vezetője.

A kutatást 2009 és 2011 között végezték el hat városban - Atlantában, Bostonban, New Yorkban, Los Angelesben, San Franciscóban és Washingtonban - élő 1553 meleg és biszexuális részvételével.

A férfiak többsége magát feketeként határozta meg, és bár nem mondták magukat melegnek vagy biszexuálisnak, férfiakkal tartottak fenn szexuális kapcsolatot védekezés nélkül.

A kutatók valamennyi férfit AIDS-szűrésnek vetettek alá, a fertőzötteknek javasolták, hogy kezeltessék magukat. A nem fertőzötteket egy éven át figyelték, és az találták, hogy a kutatásban részt vevő férfiak 2,3 százaléka lett HIV-fertőzött, azaz 50 százalékkal több, mint azoknál a fehér férfiaknál, akik egyneműekkel folytattak nemi kapcsolatot.

A harminc év alattiak esetében még magasabb, 5,9 százalékos volt a fertőzöttek aránya, háromszor annyi, mint a hasonló korú fehér férfiak körében.

A tanulmány arra is rámutatott, hogy a magas fertőzöttségi arányhoz képest alacsony a szűrések száma. Azok között a férfiak között, akik nem estek át AIDS-teszten, vagy nem volt ismert az állapotuk, 12 százalék volt HIV-pozitív a vizsgálat kezdetén.

Az Emory Egyetem szakemberei által folytatott másik kutatásban 709, egyneműekkel szexuális viszonyt folytató atlantai férfit vizsgáltak, és azt találták, hogy a kockázatos nemi magatartás mellett a feketék csoportjában kétszer több volt a HIV-pozitív, mint a fehérek között.

Az egyéni magatartási kockázatok közötti különbségek nem magyarázzák a két csoportban mért elterjedtség közötti jelentős különbségeket - mondta Eli Rosenberg, a tanulmány egyik szerzője.

Rosenberg szerint a különbségek feltárására irányuló kutatásoknak tartalmazniuk kell az AIDS-szűrést és valamennyi vírushordozó férfi gyógyszeres kezelését, ami által a szexuális partner megfertőzésének a kockázata 96 százalékkal csökkenthető.

Olvassa el cikkünket!

Az AIDS gyógyításához vezető út végén még nem látható fény, sőt, nagy a sötétben tapogatózás, még a következő lépés sem világos. Most megnézheti, hogyan dolgozik ez a kis aljas vírus!

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.