Gazdátlan hímivarsejtek a bankokban

Mégis, kinek a spermája?

A legtöbben képesek vagyunk visszaemlékezni, mikor jártunk utoljára bankban, intéztünk befizetéseket, vettünk fel kölcsönöket. Néhány speciális banknak azonban komoly gondot okoznak azok a kliensek, akik az évek során elfeledkeztek az intézményben elhelyezett értékeikről.

2008.05.20 12:40medipress.hu

A kanadai spermabankok ezért most közösen keresik az intézményeikben spermát leadó donorokat.

"A férfiak hajlamosak elfeledkezni arról, hogy valaha valamilyen okból spermát helyeztek el egy ilyen intézményben, ami nem meglepő, hiszen a legtöbb ilyen elfelejtett spermaminta több mint 10-15 éves" - nyilatkozta Dr. Beth Taylor, endokrinológus, a vancouveri Genesis Termékenységi Központ munkatársa.

"Rengeteg oka lehet annak, hogy egy férfi spermabankba helyezteti a spermáját - nyilatkozta Dr. Taylor - A leggyakoribb ok a kemoterápia és besugárzás okozta esetleges meddőség kialakulása. A spermák lefagyasztásával megóvhatjuk a férfiak nemzőképességét. A sperma szerencsére igen ellenálló és kiválóan fagyasztható. Folyékony nitrogénben teljesen épen, minden károsodás nélkül akár hosszabb ideig is tárolható."

A leghosszabb ideig tárolt sperma, amelyikből egészséges gyermek is született, 28 éves volt a megtermékenyítés pillanatában. Persze a legfontosabb az, hogy a donor emlékezzen arra, hogy spermamintát helyezett el egy bankban.

De mit tehet egy ilyen intézmény, ha a donor egyszerűen elfeledkezik a spermájáról? Sajnos egyre gyakrabban fordulnak elő ilyen esetek világszerte, néhány kanadai spermabank pedig nemrég megelégelte donorjainak hanyagságát. A Saskatoonban található Royal Egyetemi Kórház munkatársai felszólításokat küldtek donorjaiknak, nem sok sikerrel.

"A spermaminták tárolás sok helyet és pénzt emészt fel - nyilatkozta Dr. Femi Olatunbosun, a kórház munkatársa - A spermabank nem olyan, mint egy normális bank, ahol a pénzt akár a végtelenségig is őrzik. Tudni szeretnénk, hogy donorjainknak továbbra is szükségük van az elhelyezett 'értékeikre', vagy már nem tartanak rá igény."

A spermák szobahőmérsékleten egy órán belül elpusztulnak. A sperma azonban a vérhez hasonlóan veszélyes biológiai anyagnak számít, ezért különleges elbánást igényel. A tárolás mellett tehát a minták megsemmisítése sem egyszerű feladat.

"Jelenleg nem létezik szabályrendszer az ilyen esetekre, ezért tanácstalanok vagyunk - nyilatkozta Dr. Taylor - Reméljük hamarosan megoldódnak a gondok, akár a donorok jelentkezésével, akár egy széleskörű szabályzat kidolgozásával."

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.