Jobb, ha elfordítjuk a fejünket injekcióadáskor

Fájdalom: amikor tényleg nem kell odanézni...!

Egy régi tanács szerint érdemes az injekció beadása közben elnézni, így kevésbé érezzük fájdalmasnak a szurit - de vajon ez tényleg így van?

2012.05.18 08:15ma.hu

Bár gyermekkorunk óta halljuk a jó tanácsot: ha injekciót kapunk, jobban tesszük, ha nem nézünk oda, hanem elfordítjuk a fejünket, kutatók most adták meg rá a választ, hogy ez a módszer valóban csökkenti a fájdalmat.

A Pain orvosi folyóiratban megjelent tanulmány rámutat, hogy a félelem akkor múlik el, amikor az injekciós tűt kihúzzák belőlünk. A hamburgi és berlini egyetem kutatása szerint azt, hogy hogyan reagálunk a tűszúrásra, befolyásolja, milyen tapasztalatunk volt legutóbb.

A tanulmányban résztvevőknek videókat vetítettek: voltak, akik egy kart láttak, amelybe injekciót adnak, mások a kart, amint egy alkoholos vattával érnek hozzá, illetve egy kart mindezek nélkül.

A kép olyan szemszögből volt látható, hogy a résztvevők könnyedén saját magukat képzelhették a szituációba. Miközben nézték a videót, egy apró elektromos stimulációt érezhettek a karjukban, van, akinél fájdalmasabb volt, másnál pedig fájdalommentes.

Az önkéntesek arról számoltak be, akkor érezték leginkább a fájdalmat, amikor a tűszúrós videót látták - összehasonlítva azokkal a jelenetekkel, ahol csak a vattás kar és a kar magában volt látható.

A kutatók a videók nézése közben a páciensek szemét is figyelték - a pupilla dilatációt, vagyis az idegrendszer aktivitásának jelét, melyet a fájdalom idéz elő.

Marion Hofle vezető kutató elmondta: életünk során azt tapasztaljuk, hogy a tű fájdalmat okoz, amikor a bőrünkbe hatol. De hogy mit mond nekünk a várható érzésről az orvos, az szintén befolyásolja a fájdalomérzetet.

A nővérke tanácsa tehát, hogy fordítsuk el a fejünket, használ, mivel csökkenti a beteg közelgő fájdalommal kapcsolatos félelmét, elvárását.

"Ha nézzük a tűt, amikor injekciót adnak nekünk, növeljük a fájdalom-érzékelést, fokozzuk a vegetatív idegrendszer működését - magyarázta Marion Hofle. - Csak támogatni tudjuk a tanácsot, hogy ne nézzük az inkjekcióadás során a műveletet!"

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.