Itt sajnos lényeges a méret!

A zsírsejteknek csak a mérete változik, mennyisége nem!

Radiokarbonos kormeghatározás segítségével amerikai kutatók rájöttek, hogy a zsírsejtek - függetlenül attól, hogy az illető sovány vagy túlsúlyos - az ember tinédzser korában alakulnak ki, és számuk onnantól már nem változik jelentősen.

2008.05.13 13:15medipress.hu

Radiokarbonos kormeghatározás segítségével amerikai kutatók rájöttek, hogy a zsírsejtek - függetlenül attól, hogy az illető sovány vagy túlsúlyos - az ember tinédzser korában alakulnak ki, és számuk onnantól már nem változik jelentősen.

A testsúlyban később jelentkező változások már nem az új zsírsejteknek, hanem a már meglévő sejtek növekedésének tulajdoníthatók. Ezen új eredmények fényében a kutatók új elhízás elleni szereket hozhatnak létre, így a túlsúllyal szorosan összefüggésbe hozható betegségekkel - magas vérnyomás, cukorbetegség - is hatékonyabban vehetik fel a harcot.

Az amerikai Lawrence Livermore Nemzeti Laboratórium és más nemzetközi kutatóintézetek összefogásával végzett kutatás során a tudósok radiokarbonos kormeghatározással vizsgálták az emberi DNS-t, így fedezték fel, hogy a zsírsejtek száma még nagy súlyvesztés után is konstans marad, ezért valószínű, hogy az, hogy mennyi zsírsejt található a szervezetünkben, már gyermek- illetve kamaszkorban eldől.

A radiokarbonos eredetvizsgálatot általában régészek és paleontológusok alkalmazzák a leletek korának meghatározására. A radiokarbon, vagy karbon-14 a kozmikus sugarak, és a légkör kölcsönhatásainak következtében jön létre, és igen kis mennyiségben az atmoszférában és az ételben is kimutatható.

A radiokarbon koncentráció közel azonos volt az utóbbi 4000 év során, azonban az 1950 és 1963 között végzett nukleáris kísérletek következtében jelentősen megváltozott. A mostani kutatás során a tudósok a DNS karbon-14 felvételével vizsgálták a zsírsejtek kialakulását és növekedését.

A vizsgálatok szerint évente mindössze a zsírsejtek 10 százaléka cserélődik ki, függetlenül a kortól és testsúlytól.

"Vizsgálataink szerint a zsírsejtek mennyisége a tinédzserkor után nem változik jelentősen - nyilatkozta Dr. Bruce Buchholz, a Lawrence Livermore Nemzeti Laboratórium munkatársa - A zsírsejtek azonban képesek a növekedésre, így térfogatuk is megnőhet, és ez okozza az elhízást."

A kóros elhízás mostanra jelentős közegészségügyi problémává nőtte ki magát világszerte. Az elhízás következtében ugyanis jelentősen megnőhet az olyan súlyos betegségek kialakulásának esélye, mint a cukorbetegség, a magas vérnyomás, valamint a különböző kardiovaszkuláris betegségek.

A Betegségellenőrzési és Megelőzési Központ (CDC) adatai szerint a 70'-es évek eleje óta egyre gyakoribbak a kórosan túlsúlyos esetek. A 20-76 éves korosztályban az elhízás aránya 25 év alatt 15 százalékról (1976-80-as adat) 32.9 százalékra (2003-04-es adat) növekedett.

"Kutatásunk tanulsága szerint az elhízott embereknek a fogyás után is vigyázniuk kell rá, hogy mit esznek, hiszen a zsírsejtjeik továbbra is képesek több zsír elraktározására" - nyilatkozta Dr. Buchholz.

Az elhízás leggyakrabban a szervezet energia-egyensúlyának megbomlása miatt alakul ki-azaz túl sok kalóriát fogyasztunk, miközben túlzottan keveset mozgunk.

A testsúly azonban genetikai, metabolikus, viselkedési, környezeti kulturális és szocioekonomikus tényezők együttes hatásából jön létre. "Az új ismeretek fényében eddig ismeretlen módszereket dolgozhatunk ki az elhízás és a túlsúly következtében létrejövő betegségek ellen" - nyilatkozta Dr. Buchholz.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.