A duci gyerekek étrendje más?

A túlsúlyos gyerekeknek kevesebb rossz foguk van

Az általános felfogás ellenére a túlsúlyos gyerekeknek egészségesebbek a fogaik, mint normál testsúlyú társaiknak, jelent meg a Community Dentistry&Oral Epidemiology ehavi számában.

2008.04.07 07:04medipress.hu

A Rochester Egyetem Eastman Fogászati Központjának kutatói közel 18 000 gyermek adatait vizsgálták, akik két különböző nemzeti egészségi és táplálkozási felmérésen vettek részt. A 2-5 éves gyerekek körében nem találtak eltérést a fogszuvasodás mértékében a súlycsoportok között.

A 6-18 éves korosztály körében azonban felfedezték, hogy a túlsúlyos gyerekeknek kevesebb a rossz foga. „Azt vártuk, hogy a túlsúlyos gyerekek körében több szájüregi betegséget találunk majd, mivel a fogszuvasodásnak és az elhízásnak hasonló okai vannak” – mondta Dorota Kopycka-Kedzierawski, a cikk szerzője, az Eastman Fogászati Központ munkatársa.

„Az eredmények több kérdést vetnek fel, mint amennyi választ adnak. Például, vajon az elhízott gyerekek étrendjében több zsír szerepel, mint a fogszuvasodásért felelős cukor? Ugyanazt eszik, mint normális súlyú társaik, csak kevésbé aktív életet élnek? Az étrendet és az életmódot egyaránt tanulmányozni kell az eredmények jobb megértése érdekében.”

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.