Hova vezet a szűkös cipő?

Nem fojt meg a gallér - de túl nagy károkat okoz

A legdivatosabb ruhadarabjaink sokszor nem a legegészségesebbek, sőt. Komoly egészségügyi problémákat okozhatnak. Elrettentő például, mi lehet a vége a szűkös gallérnak vagy a cipőnek.

2012.04.18 18:55ma.hu

Hogy mi minden hátrányunk származhat egészségügyileg a szorítós alsónadrágból - ami nagyjából a fűző mai megfelelője -, vagy a túl szűk farmerből, arról már olvashattunk. Ám sajnos a lista itt nem ér véget.

Akad még bőven választék a szűkös ruhákból, melyekkel nap mint nap "nyomorgatjuk magunkat", és komoly egészségügyi problémáknak tesszük ki szervezetünket.

Uraim, a szűkös női ruhadarabok után közvetlenül felsorakozik a szűkös nyakkendő és a gallér is. Glaukóma, fejfájás, vállfájdalom és szédülés lehet gyakori viselésük eredménye.

A nyakkendővel szorosan összehúzott ing és a túl szoros begombolkozás növelheti a glaukóma nevű, súlyos szembetegség kockázatát. Nyomást gyakorolnak a nyaki vénára, növelik a nyomást a szemben is. Ez az egyik leggyakoribb oka a glaukóma kialakulásának, amely veszélybe sodorja látásunkat.

A Cornell egyetem kutatói szerint 10-ből 7 férfi vásárol túlságosan szűk gallérral rendelkező inget, ami bizony akadályozza a megfelelő véráramlást az agyba, a nyaki artériákon át. Ez fejfájáshoz, homályos látáshoz, szédüléshez vezet. Valamint növekvő feszültséget okoz a váll és a hát területén.

A cipő se kutya...

A szűkös lábbelik viseletének hátrányairól már bizonyára hallottunk, de sosem árt ismételni, mennyi problémánk származhat belőle. Nemcsak gombás fertőzés, de kalapácsujj és tyúkszem is lehet a szűk cipő eredménye.

Számos ember kínlódik és jár orvoshoz bütyök, tyúkszem, kalapácsujj, a megnyomorított idegek okozta fájdalom miatt, melyeket bizony a helytelen cipők viselése okozott. A bütyök családi örökség is lehet, de kialakulásához sokban hozzájárul a rossz lábbeli, a láb túl szűk cipőbe nyomorítása. Gyötrelmes és fájdalmas probléma, ha nem kezelik.

A kalapácsujj kialakulásának fő oka, hogy lábunkat olyan cipőbe erőltetjük, amelynek az orra túl kicsi, túl szűk, nincs helye a lábnak. A lábujj ízületek gömbölyödnek, ahelyett, hogy kinyújtva lennének.

A lábgomba, a gombás fertőzés is mindenkit érinthet, aki túl kicsi, túl szűk cipőt hord, és nem biztosítja a láb számára a megfelelő levegő-áramlást. A hő és a nedvesség tökéletes táptalaj a gombák számára.

Ezen felül minden szűk lábbeli hólyagot, tyúkszemet, bőrkeményedést, benőtt körmöt, duzzadt bokát okoz. A dagadó boka egyébként lehet a szűk zokni, szűk öv, melltartó és akár a szűkös gyűrű eredménye is.

A nyirokrendszerünk olyan, mint egy folyó: bárhol gát kerül az útjába, megáll a megszokott áramlás, és a "gát" körül gyülemlik a víz.

A cukorbetegek számára különösen veszélyes a szűk cipő. Jobban ki vannak ugyanis téve az olyan láb-problémáknak, mint a fekély, mely, ha elfertőződik, akár a láb amputációjához is vezethet.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.