Nem zörög a haraszt, fiatalok...?

Komoly veszély "előjele" lehet a tetkó és a piercing

A szülők és az orvosok az alkoholfogyasztás potenciális "előjeleként" is értékelhetnék a tetoválás és a piercing csináltatását - vélik szakemberek.

2012.04.18 08:15ma.hu

Sztereotípiának tűnik, hogy a tetoválással ellátott fiatalok kockázatos viselkedést folytatnak, ám egy francia tanulmány szerint azok az emberek, akiknek tetoválása van, valóban több alkoholt isznak.

Tanulmányukba 3000 fiatalt vontak be - szoros összefüggést találtak a mértéktelen ivás és testdíszek között. Bretagne-Sud egyetemének kutatócsoportja megállapította, hogy azok a nők, akiknek tetoválása és piercingje is van, kétszer annyi alkoholt fogyasztanak, mint akik egyiket sem viselnek.

A férfiak, akiket tetoválás és piercing is díszít, 44 százalékkal isznak többet, mint akiknek egyik sincs.

"Kiderült, hogy a testdísszel, testékszerrel ékesített fiatalok jóval több alkoholt ittak egy szombat este folyamán a bárban, mint akik - ugyanebben a bárban - nem viseltek sem tetoválást, sem piercinget"
- mondta el Nicolas Guéguen professzor, tanulmányvezető, aki hozzátette: ez az első alkalom, hogy összefüggést mutattak ki a két dolog között Franciaországban.

Négy szombat estét vettek alapul, amikor a fiatalok leginkább látogatják a bárokat, szórakozóhelyeket. Huszonegy bárban jártak, ahol először arra vonatkozó kérdéseket tettek fel a nőknek és férfiaknak, viselnek-e tetoválást vagy piercinget, később pedig alkoholszondát fújattak velük.

A fiatalok életkora átlagosan 20 év volt. Az alkoholszonda eredménye szerint a tetoválással és piercinggel nem rendelkező férfiak alkoholszintje 0,18 mg volt egy liter kifújt levegőre, a testdíszekkel rendelkezőké viszont 0,26 mg. A nők esetében az arány 0,12 mg a 0,24-hez.

Guéguen professzor szerint a szülők és az orvosok a tetoválást és a piercinget a fokozott alkoholfogyasztás afféle előjelének is tekinthetnék, ezért érdemes lenne beszélgetést folytatni a fiatallal az ivás, a kockázatos viselkedés komoly veszélyeiről is.

Korábbi tanulmányok sora bizonyítja, hogy a testékszerrel és testdísszel bíró emberek sokkal inkább bocsátkoznak kockázatos viselkedésbe, mint akiknek nincs a testén ilyesmi - mondta a szakember.

Azoknak a fiataloknak, akik tetoválást és/vagy piercinget csináltatnak, fontos lenne tudniuk a kockázatos viselkedés veszélyeiről, és nem csupán azért, mert vannak testdíszeik, hanem, mert abban az életkorban vannak, amikor veszélyeztetettebbnek, magas kockázatú csoportnak számítanak - tette hozzá Myrna Armstring, a Texas Tech egyetem professzora.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.