Jelentős a vetélés száma az IBS-sel küzdők körében

Vetélést okozhat az irritábilis bél szindróma?

A gyakori bél problémával, irritábilis bél szindrómával (IBS) küzdő terhes nőknél 20 százalékkal megemelkedik a vetélés esélye - derítették ki kutatók.

2012.03.26 16:55ma.hu

Ez az első tanulmány, mely az irritábilis bél szindrómát (IBS) és a vetélést összefüggésbe hozta egymással. A kutatók szerint a sajnos igen gyakori bél-problémával küzdő terhes nők 20 százalékkal esélyesebbek arra, hogy elvetélnek.

Ezért úgy vélik, az IBS-ben szenvedő kismamáknak plusz terhességi ellátásra és tanácsokra lenne szükségük.

A kutatók közel 100 ezer brit kismamáról gyűjtöttek adatot, saját orvosaiktól - valamennyien 1990 januárja és 2008 decembere között estek teherbe. Közülük 26 ezren szenvedtek irritábilis bél szindrómában.

A kutatók rámutattak, hogy 6 százalékuk - 6500-an - elvetélt, amely normálisnak tekinthető. Ám amikor az IBS-sel küzdők arányát megnézték ezek között, kiderült, hogy körükben a vetélés aránya 7,5 százalékkal emelkedett, ami viszont jelentős.

A vetélés kockázata tovább nőtt - 30 százalékkal -, ha a terhes nők depresszióval és szorongással is küzdöttek. Az irritábilis bél szindróma a krónikus fáradtsághoz és fibromyalgiához is köthető, utóbbi kiterjedt fájdalmat okoz - a kutatók szerint ezeket a problémákat is tanulmányozni kellene, hogy lássák, közük van-e a vetélésekhez.

Az irritábilis bél szindróma a leggyakoribb bélműködési rendellenesség. A felnőttek 15-20 százalékát érinti, tehát igen gyakori. Általában fiatal felnőtt korban jelentkezik, de krónikus, élethosszig tartó probléma.

Fájdalmas gyomorgörcsöket, puffadást, hasmenést és székrekedést okoz. Nem gyógyítható, de a tüneteit lehet enyhíteni - megfelelő étrenddel és kezeléssel.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.