Az emlékezőtehetség romlik, ha elkerülnek hazulról

A kórház veszi el az idősek memóriáját?

Úgy tűnik, az idősek memóriájának romlásáért nagy mértékben okolhatók a kórházi körülmények és az önállóság érzésének hirtelen elvesztése.

2012.03.22 10:15ma.hu

Hajlamosabbak a memóriavesztésre azok az idősek, akik hosszabb időre kórházba kerülnek - állapította meg egy vizsgálat.

Képességük arra, hogy emlékezzenek nevekre, eseményekre és koncentráljanak feladatokra, meredeken csökkenni kezd, csupán néhány nap kórházban tartózkodás után.

Szakemberek szerint ennek oka az ismeretlen (sokszor barátságtalan) környezet, és az önállóság hirtelen elvesztése.

Amerikai kutatók 1870 idős embert tanulmányoztak egy 12 éves periódusban. Memóriateszteket végeztettek velük minden 3. évben, és ellenőrizték képességeiket, emlékeznek-e egy történet részleteire vagy fontos nevekre, eseményekre.

A tanulmány évei alatt 1335 embert vittek kórházba legalább egyszer, és átlagosan 5 napot töltöttek bent.

Kiderült, hogy kognitív funkcióik - hogy feldolgozzanak gondolatokat, illetve képességeik, hogy emlékezzenek nevekre és eseményekre - két és félszer gyorsabban romlottak, ha rövidebb-hosszabb időt voltak kórházban. És ha valakinek a kognitív képességei csökkennek, valószínűbb a demencia kialakulása is.

Dr. Robert Wilson, a chicagói Rush egyetem egészségközpontjának munkatársa elmondta: fontos megérteni az összefüggést bizonyos állapotok és bizonyos események között, ilyen a kórházi tartózkodás is.

Hozzátette: ha más tanulmányok is alátámasztják felfedezését, fontos lenne az idősebbeket korábban kiengedni a kórházból, a káros hatások csökkentése érdekében.

Persze, ennélfogva arra is szükség lenne, hogy megelőzzük az egészségügyi állapotok kialakulását, amelyek hosszabb kórházi kezelést igényelnek.

A szakértők szerint a zajos, ismeretlen kórházi környezetnek hosszú távú hatása van az idősek memóriájára.

A hirtelen elveszített önállóság is hozzájárul az emlékezés problémáihoz, mint ahogy az is, hogy nem koncentrálhatnak napi megszokott feladataikra, így például a főzésre, takarításra, vagy akár csak a rendes felöltözésre.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.