Késleltessük gyermekünk szexuális aktivitását?

A szexuális felvilágosítás későbbi szexet eredményez

Azok a tinédzserek, akik részesültek formális szexuális oktatásban, sokkal nagyobb valószínűséggel kezdik később a nemi életet.

2009.08.21 10:36

Ez ellentmond a korábbi tanulmányoknak, amelyek e programok eredményességét vizsgálták.

 
A tanulmány szerint azok a tinédzser fiúk, akik az iskolában szexuális oktatáson vettek részt, 71 %-kal kisebb valószínűséggel létesítettek szexuális kapcsolatot 15 éves koruk előtt. Ez az arány a lányoknál 59 %.  
Az USA-ban a bejelentett betegségeket regisztráló, a járványügyi bejelentéseket ellenőrző központ (CDC) által végzett tanulmány szerint a szexuális oktatás szintén növelte annak a valószínűségét, hogy a fiúk valamilyen fogamzásgátlást használjanak az első aktus alkalmával.

Úgy tűnik a szexuális oktatás működik”- nyilatkozta Trisha Mueller a CDC járványszakértője. „Különösen a nagyobb veszélynek kitett populációk esetében” – tette hozzá.  Mueller csapata egy 2002-es nemzeti kutatást elemzett, amelyben 2,019 15 és 19 év közötti tinédzser vett részt.

Úgy találták, hogy azok a tini fiúk, akik az iskolában ilyen oktatásban részesültek, háromszor nagyobb valószínűséggel védekeztek az első aktus alkalmával. Azonban a szexuális oktatásnak nem volt befolyása a tinédzser lányok fogamzásgátlására.  Azok a színesbőrű tini lányok, akik részt vettek az oktatáson, 91 %-kal kisebb valószínűséggel éltek szexuális életet 15 éves koruk előtt.  A tanulmány nem foglalkozott a szexuális oktatás tartalmával, abban a tekintetben, hogy a diákok a fogamzásgátlásról is, vagy csak az önmegtartóztatásról hallottak.  

Az 1970-1990-es évek tanulmányai arra engedtek következtetni, hogy a szexuális oktatás igen keveset tett annak érdekében, hogy meggyőzze a fiatalokat, hogy várjanak a szex-szel.  A kutatók szerint a különbség abból ered, hogy az USA-ban a szexuális oktatás sokkal szélesebb körben elterjedt, és korábban is kezdik el tanítani.  „A korábbi tanulmányokkal ellentétben, eredményeink azt mutatják, hogy a szexuális oktatatás a szüzesség elvesztése előtt megvédi a fiatalságot attól, hogy túl korán bonyolódjon szexuális kapcsolatba.”- nyilatkozta Mueller.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.