Egy fehérje a megoldás?

Természetes védelem szívbetegség ellen - és bennünk van!

Egy természetesen előforduló fehérje védelmet nyújthat a szívbetegségekkel szemben - állapították meg brit kutatók.

2012.03.12 20:20MTI

A brit kutatók megállapítását a The Daily Telegraph című brit napilap online kiadása közölte. Vizsgálataikból kiderült, hogy a PXR jelű receptor molekula segít aktiválni azt a mechanizmust, amely az ereket rugalmasan és lerakódásoktól mentesen tartja.

A PXR vérbeli szintjét növelni lehet, így el lehetne érni, hogy a szervezet maga védekezzen a szívbetegségek ellen - vélik a Surreyi Egyetem kutatói.

Karen Swales kutatásvezető elmondta, hogy régóta ismerték a szóban forgó fehérje fontos szerepét a májban, ahol a káros melléktermékek kiválogatásában segédkezik.

"Most úgy gondoljuk, hogy fontos szerepe lehet abban is, hogy megvédje a szervezetet a kardiovaszkuláris betegségektől" - tette hozzá.

Mint megállapították, a PXR emeli az antioxidáns enzimek szintjét, amelyek képesek csökkenteni az érfal gyulladását, ezzel együtt pedig csökkentik az érelzáródások esélyét is.

A tanulmányt a Cardiovascular Research című szakfolyóiratban ismertették részletesen.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.