Belga postagalamb a divat - óriási pénzeket hoznak

Drága galamb kell a kínaiaknak

A kínai újgazdagok készek akár több tízezer eurót is megadni egy postagalambért, ami valósággal forradalmasítja a belga galambtenyésztés egy szűk körét, viszont az egyszerű amatőrök nem örülnek, mert hobbyjuk globalizálódásával elérhetetlenné válik számukra a galambászat folytatása.

2012.03.04 11:55MTI

A galamb-idomítás régi kínai időtöltés. Pekingben a tulajdonosok rövid röptetésekre bocsátották szárnyasaikat és arra tanították őket, hogy parancsra visszatérjenek a galambdúcba.

Belgiumban, Hollandiában és Észak-Franciaországban a versenygalambokat vonaton akár ezer kilométerre is elviszik kiindulópontjuktól, Barcelonába, Clermont-Ferrandba vagy például Limoges-ba.

Az a madár a győztes, amelyik ösztöneitől vezérelve elsőként tér meg a dúcba, amivel akár jelentős összegeket is nyer tulajdonosának.

Ez a kedvtelés nemzedékről nemzedékre szállt, de az elmúlt évtizedekben már kiveszőben volt. Az ázsiaiak közelmúltbeli feltűnése azonban megváltoztatta a helyzetet.

Január végén Hu Csen-jü (Hu Zhenyu) dúsgazdag kínai gyáros 250 ezer euróért vásárolta meg a Special Blue nevű galambot, ez az összeg világrekord volt.

A madár korábbi tulajdonosa, a holland Pieter Veenstra az elmúlt évek során 245 galambot adott el összesen csaknem kétmillió euróért a Pigeon Paradis (PIPA) szakosodott árverési portál szerint, amely ügyfeleinek 50 százaléka kínai.

A keletről érkező vevők készek vagyonokat fizetni olyan galambokért, amelyek sok versenyt nyertek és nagyon jó a pedigréjük - magyarázta az AFP-nek Nikolas Gyselbrecht, a PIPA elnöke a galambtenyésztők második nemzetközi vásárán, amelyre több mint hétezer résztvevő érkezett Courtrai-ba. Nem mindenki nézi jó szemmel a gazdag kínai vevők érkezését.

"Számomra ez túl drága. 200 ezer euró, ez nem normális ár" - vélekedett a Lille-ből érkezett Marcel Candenier. "Ez már olyan túlzás, amely megöli a postagalamb-versenyeket, ilyen ár mellett hogyan jelentkezhetnek fiatal versenyzők" - toldotta meg szavait honfitársa, Gilles Vanneuville.

Willy Anquinet, egy 75 éves galambtenyésztő, aki 80 galambot nevel Brüsszel zöldövezetében, Gooik faluban, kellemetlen kalandot élt át. Február elején feljelentést tett, mert Noir nevű bajnok galambját ellopták.

Előzőleg 15 ezer eurót ajánlottak a madáért, amit ő elutasított: 20 ezret kért, a haszonból új autót akart vásárolni. Néhány nappal a potenciális vásárlók látogatása után a galambdúcot feltörték.

A tettesek elrabolták Noir-t és megpróbálták elvinni egyik társát is, de eltörték egyik szárnyát, és így alkalmatlanná vált a versenyzésre - mondta el az öregember.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.