Az új épületekben nagyobb veszélyt találtak

Irodánkban leselkednek ránk a mérgező anyagok?

Amikor a légszennyezésre gondolunk, elsősorban a szmog jut eszünkbe - semmiképpen sem az irodaház, ahol éppen dolgozunk. Pedig kutatók szerint ez is eszünkbe juthatna...

2012.02.16 10:15ma.hu

Amerikai kutatók arra gyanakszanak, van okunk aggódni az "irodai légszennyezés" miatt.

Harminc bostoni dolgozónak a vérében - akik új épületekben, éppen felújított épületekben dolgoztak, vagy az irodaházukban a közelmúltban nem történt változtatás - PFC-t (perfluor-karbonok, mesterséges anyagok), azaz olyan mérgező anyagokat mutattak ki, melyeket a szőnyegek és bútorok tisztításához használnak, és potenciálisan károsak az emberre.

A napjuk nagy részét munkájuk miatt a vadonatúj épületekben töltő emberek voltak a legnagyobb részben kitéve ezeknek a káros vegyi anyagoknak - és a jelek szerint minden plusz óra, amit az irodában töltenek, 2 százalékkal emeli a PFC mennyiségét.

"Nem vagyunk biztosak abban, hogy ekkora koncentrációban ezek a vegyi anyagok egészségügyi problémákat okoznak, de sajnos valószínű - további vizsgálatokra lesz szükség" - mondta el Tom Webster tanulmányvezető.

Gina M. Solomon szerint az irodai környezet valóban nincs megfelelően ellenőrizve, így a beltéri levegő minőségére vonatkozóan sincs szabályozás, kivéve a kifejezetten ipari környezetet.

Miközben a PFC a levegőbe a bútorokon, szőnyegeken keresztül szivárog be, az irodai dolgozók tehetnek azért, hogy egészségesebbek legyenek a környezetükben - tanácsolják a szakemberek.

Mindenekelőtt azzal, ha minél több időt töltenek friss levegőn vagy ablakot nyitnak. Fogyasszák el például az ebédet szabad levegőn az ebédszünetben, sétáljanak egyet. Keringessék az irodában a levegőt. Az elhasznált levegő miatt egyébként is megfájdulhat a fejünk és szédülés foghat el.

Figyeljünk oda a vízfoltokra a szőnyegen - a vizes területeken ugyanis könnyen kialakul a penész, ami krónikus köhögést, orrfolyást, súlyos esetben fejfájást, feledékenységet okoz. Célszerű jelenteni a problémát, hogy megoldják.

Formaldehid-mentes bútorokat, szőnyegeket vásároljunk. A formaldehid egyik alkotóeleme a préselt fából készült bútoroknak, és rákkeltő anyag. A szemet, a torkot, az orrmelléküregeket is irritálhatja. A szőnyegekből és bútorokból kerül a levegőbe.

Sokat segít, ha szobanövényekkel vesszük körül magunkat. Jelentősen csökkenti a formaldehid-szintet a levegőben. Célszerű a bútorokat, szőnyegeket minél gyakrabban takarítani.

Az égésgátló vegyszerek szintén megbújnak a berendezésben, különösen a felgyülemlő porban, mely a szőnyegen illetve a billentyűzeten is jelen lehetnek. Így akár az ételünkbe is bekerülhetnek, ha mellette hagyjuk. Ezek a vegyi anyagok a pajzsmirigy megfelelő működését is gátolhatják, irritálják az orrot, a torkot és a szemet.

Segít, ha legalább a saját munkaasztalunkat és környékét rendszeresen tisztán tartjuk.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.