Saját zsírból leszívott sejtek gyógyítanak

Zsírsejtek segítenek a beteg szíveken?

Kedvező hatású és jelentősen javítja a beteg szív állapotát a zsírszövetből kiszívott speciális sejtek beadása infarktusos beteg koszorúerébe - mutatták ki holland kutatók.

2012.02.15 20:20MTI

Jaco H. Houtgraaf és munkatársai az infarktus ma optimálisnak tartott korszerű ellátása után kilenc betegnek fecskendeztek be zsírsejteket a koszorúérbe.

A zsírsejteket minden beteg köldök körüli zsírpárnájából szívták le. A friss, regenerációra alkalmas zsírsejtből mintegy húszmillió sejtet juttattak be a szívbe.

Saját sejtek lévén a kilökődés veszélye, mely a szervátültetés esetén nehezen kezelhető, ebben az esetben gondot nem jelentett.

Részletes tájékoztatás után, véletlenszerű kiválasztást követően négy hasonló betegnek zsírsejteket nem tartalmazó placebo oldatot adtak be. Fél év múlva a saját zsírsejtekkel kezelt betegek szívének teljesítménye statisztikailag is értékelhető mértékben növekedett.

A legfeltűnőbb változás az volt, hogy az infarktus utáni heg mérete felére csökkent. Ez a kedvező eredmény tökéletesen egybevág a korábbi kísérleti adatokkal, amelyek szerint a szívizom regenerációját a zsírsejtek fokozzák, az immunrendszer működését is jó irányba módosítják.

A holland munkacsoport már elindította a kiterjesztett vizsgálatot, amelyben több kutatóközpont vesz részt, azonos feltételek szerint kezelve a betegeket. Az újabb tanulmány során két zsírsejtadagot alkalmaznak - közölte az Amerikai Szívgyógyászok Kollégiumának folyóirata, a JACC.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.